Малко ни бият в тая държава!

Данко Харсъзина чака официално признание

Млад мъж с маска, шапка и тъмна фланелка няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова по време на партийния форум на ГЕРБ.

Малко са ме били като малък, та затова си позволявам да пиша тия думи. И вас, които се възмущавате, когато батки шамарят беззащитни хора, малко са ви били. Иначе нямаше да е този вой до небето. Щяхте да оцените ползотворното действие на два тупаника в стомаха и три шамара през лицето и да прозрете неизбежността на този акт в сопаджийската държава.

Изобщо, в последните седмици нещата у нас вървят към все по-добро бъдеще. Отидеш да протестираш пред Министерския съвет, хванат те няколко полицаи, завлекат те зад колоните и ти се отбият едно хубаво. Зер майка си ли търсиш там? Ама ставало пред очите на всички, ама снимали ги били. Голям праз! Още утре лично премиерът ще ги похвали - на бития дядо му е комунист, малко му беше.

Същият миролюбив премиер рече да събира "партийния си елит" в София, а пък някакви си журналистчета отидоха да отразяват, че и да снимат. Взеха им телефоните, разбиха ги в земята. Веднъж, два пъти, три пъти. Колкото трябва, толкова. Като се осмелиха да протестират, възпитано им отговориха: "Ела тука, бе, боклук".

Друг един - завършил в чужбина, се разкрещя баш когато премиерът държа реч. Ахмак и половина. Толкоз много чел, че не му останало време за фитнес. Хем хилав, хем си позволява да говори. На ти два пестника в корема, да ти дойде акъл.

Така трябва да се действа - рязко, категорично, без много мислене. От него полза няма. Виж, шутовете и шамарите са друга работа. Тяхната ефективност е сто процента.

Но все още не сме стигнали до съвършенство по тая линия. У биещите е останало едно необяснимо притеснение. Бият, а после се оправдават. Например - един пиар на една управляваща партия извежда един човек от събитието и го предава в ръцете на батките. А после вика - мислех, че са охранители. Правилно мислене, такива са, ама от неофициалните. Не работят за пари, а за слава и уважение. И са усърдни.

Накратко, в името на честността трябва да изведем боя в официална държавна политика. С решение на Министерския съвет ли, с промяна в закона ли ще стане, няма особено значение. Толкоз глупости са свършили тия две институции, това ли ще им се опре? Време е и още как. Тогава всички добри граждани, които млатят чужди глави по улици, площади и партийни сбирки, ще могат да отдъхнат облекчено. Щото в момента не е ОК. Ошамариш някой, после бурно възмущение. Пускат ти снимката във фейсбук, плюят те разни непознати, пишат ти на стената, а от немай къде и полицията те дири. Трябва да се ходи по РПУ-та, обяснения да се пишат, да се занимаваш с прокурори, адвокати и съдии. Хората, за които работиш, те наричат "провокатор" и твърдят, че нямат нищо общо с теб. Не че няма да ти се размине, ама пак е тегоба. Ти няма да се промениш, все пак да си бияч е професионално занимание, ама ще те запомнят, утре може да разпознаят на някой друг митинг...

Затова правителството трябва незабавно да вземе мерки. И да официализира сегашната ситуация. А тя е следната – когато не знаеш какво да кажеш поради липса на дар слово (в 90% от ситуациите), биеш два шамара. Все пак често става дума за хора-патриоти, татуирали Левски на прасеца си. Или неговата мисъл "Дела трябват, а не думи". И те действат. Толкова са разбрали за Левски и патриотизма.

Когато не познаваш и не разбираш тоя, дето ти говори отсреща, биеш два шамара.

Държавата, в която "и за съм прост, и вие сте прости", се ръководи от максимата "Бий, за да те уважават". Това е положението. И като държавно управление, и като начин на правене на политика, и като обществена реалност. Ама имало хора, които се възмущават, искат промяна, не им понася реалността? Малко са ги били.

Данко Харсъзина чака официално признание. Както сам е рекъл: "Пуста сопа неокастрена! Аз да ги пипна тях, че..." Хайде, време е!

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?