"Медиана": Пет партии в следващия парламент, засега ГЕРБ води пред БСП с 2.7%

"Медиана": Пет партии в следващия парламент, засега ГЕРБ води пред БСП с 2.7%

Месец преди изборите ГЕРБ води пред БСП с 2.7 процента, а ръстът на подкрепата за ”Атака” става все по-отчетлив, след като партията на Волен Сидеров изпреварва ДПС, става ясно от проучване на социологическа агенция ”Медиана”, публикувано в петък във в.”Труд”. Изследването е проведено между 5 и 9 април сред 1000 граждани.

Според данните, изнесени от социолога Кольо Колев, ако вотът беше днес, партията на Бойко Борисов би получила 26.4% подкрепа, а БСП – 23.7 процента.

"Ако заимстваме от терминологията на любимия на бившия ни премиер спорт, картината е следната: Единият отбор води с 1:0, но съдията току-що е свирил дузпа за другия. Разбира се, вратарят може да отрази, може и нападателят да не уцели вратата, може да бие и в гредата... Засега обаче е 1:0, предстои дузпа, а до края на “мача” остава почти цяло полувреме. Преднината е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея", обяснява Колев.

Социологът има обяснение защо според него в последния месец ГЕРБ е увеличила подкрепата си с 5 на сто.

"Осъзнавайки ясно, че мантрата “магистрали, спортни зали, Борисов строителя” няма да проработи, те побързаха да я подменят. Отново (за кой ли път вече) беше разпънато глобалното пано “Битката срещу комунизма”. Тук няма нужда да се обяснява за безработицата, “калинките”, цените на тока, опоскания фискален резерв, пенсиите и колко километра магистрали в крайна сметка се направиха. Това са подробности, “съпътстващи щети”, когато става дума за голямото, истинското битката срещу комунизма", обяснява Колев.

И бившият ни премиер побърза да обяви новия курс, заличаващ всички щети от предишния: “Няма друга партия освен ГЕРБ, която да може да спре бившите комунисти към властта”. И това постигна желания ефект. Воюващите срещу “комунизма” от всички посоки започнаха да се строяват под знамената. ГЕРБ скочи с 5%", обяснява ръста в подкрепата за бившите управляващи от последните седмици Колев.

Оповестените от "Медиана" резултати драстично се различават от вдигналото много шум изследване на МБМД, което сочеше 14% превес на ГЕРБ над БСП. Данните на "Алфа Рисърч" от същия период даваха 4.5 процента превъзходство на ГЕРБ.

Проучването на ”Медиана” показва свиване на разликата между двете водещи партии, след като повечето изследвания, без МБМД, отпреди половин месец показаха разлики между 5 и 7 процента.

Според Кольо Колев за пръв път “Атака” изпреварва ДПС и има 6.2 процента подкрепа. За ДПС биха гласувани 5.8 процента от избирателите. Месец по-рано числата са били 7.9 и 4.3 процента в полза на ДПС. "България на гражданите” на Меглена Кунева събира 4.5%, а ДСБ – 2.4%.

”Преднината на ГЕРБ е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея. На практика засега се очертава 5-партийно парламентарно представителство с относителен паритет между двете основни политически сили. И тежко и горко на този, който се опита да състави правителство в такава ситуация”, коментира Кольо Колев.

Според него с шансове за следващия парламент са СДС, НФСБ, ГОРД, но времето едва ли ще им стигне да се справят с кампанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?