Меркел призова за създаване на истинска европейска армия

Тръмп отново критикува изявлението на Макрон, който пръв лансира идеята

Ангела Меркел говори пред ЕП във вторник, сн. БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел на свой ред призова за създаване на истинска европейска армия в реч в Европейския парламент в Страсбург, малко след спор на тази теза между президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Трябва да изготвим визия, която да ни позволи един ден да постигнем истинска европейска армия", заяви Меркел пред евродепутатите.

Меркел напомни, че е предложила и създаване на европейски съвет за сигурност с ротационно председателство, в който да може бързо да се вземат важни решения.

"Тази армия не е против НАТО. Тя може да е едно добро допълнение на НАТО, никой не иска да поставя под въпрос класическите отношения", подчерта германската канцлерка.

"Една обща европейска армия би показала на света, че никога повече няма да има война между европейски страни", отбеляза Меркел, цитирана от ДПА.

Миналата седмица френският президент предложи да се създаде "истинска европейска армия" и спомена необходимостта Европа да се защитава от Китай, Русия и дори САЩ в областта на киберпространството. Това предизвика гнева на президента на САЩ, който определи предложението на Макрон като "много оскърбително".

Европа вече има бойни групи за бързо реагиране в кризисни ситуации, но засега те не са били използвани.

Меркел също поиска ЕС да работи за създаване на единни правила за прием на мигранти.

"Необходимо е да се изготви единна европейска процедура за разглеждане на молби от мигранти", каза тя и подчерта, че ако всяка страна приема едностранни решения по този въпрос, това ще доведе до вторична миграция в ЕС.

Тръмп отново критикува изявлението на Макрон

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува неотдавнашното изявление на френския си колега Еманюел Макрон.

"Макрон предложи създаване на собствена армия, която да защитава Европа от САЩ, Китай и Русия", написа Тръмп в Туитър днес. По-нататък американският президент напомни, че заради германската агресия по време на Първата и Втората световна война на французите се е наложило "да започнат да учат немски в Париж, докато САЩ не им се притекоха на помощ".

Освен това Тръмп отново настоя европейските съюзници да увеличат финансовия си принос в бюджета на НАТО.

В друг туит от днешната си серия туитове Тръмп осмя Макрон, изтъквайки неговата голяма непопулярност, казвайки, че френските търговски практики са нечестни и че икономиката на страната е в застой, отбелязва Ройтерс. Тръмп припомни, че рейтингът на Макрон е нисък (само 26 процента) и че в страната има висока безработица (почти 10 процента), допълва Франс прес.

"НЕКА ДА НАПРАВИМ ФРАНЦИЯ ВЕЛИКА ОТНОВО", написа в друг туит Тръмп, припомняйки своя лозунг от кандидат-президентската си кампания "Нека да направим Америка велика отново". Макрон беше заимствал фразата на Тръмп, но я беше перефразирал на "Нека да направим нашата планета велика отново".

От канцеларията на Макрон заявиха, че няма да коментират днешните туитове на Тръмп, като добавиха само, че френският лидер е изразил много ясно становището си за европейска армия и за европейска отбрана пред Тръмп по време на разговорите им в Париж през уикенда, посочва Ройтерс. Агенцията цитира и думи на съветник на Макрон, който казал: "Това, че Тръмп помни европейската история, е нещо много добро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?