Михаил Екимджиев: Срещу "Овергаз" се извършва държавна вендета

Михаил Екимджиев

Държавните институции извършват вендета срещу Сашо Дончев и "Овергаз", коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool по повод реакцията на прокуратурата и водещи политици след избухването на скандала за частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров със Сашо Дончев в кабинета на червения бизнесмен Георги Гергов.

Според Екимджиев нахлуването на прокурори в офисите на КЕВР в понеделник е акция, насочена пряко срещу "Овергаз".

"Акцията цели и постига няколко ефекта. На първо място се отклонява общественото внимание от скандала между Цацаров и Дончев към ролята на прокуратурата като закрилница на народа, която ще проверява дали правомерно е повишена цената на природния газ. Истинската цел на акцията в КЕВР е да бъде ударено "Овергаз", което е собственост на С.Дончев, защото документи за производствените разходи на дружеството, относими към цената на природния газ, се съхраняват и в офисите на КЕВР", казва Екимджиев.

Той направи паралел с атаката срещу КТБ преди три години.

"По-паметливите си спомнят, че тогава прокуратурата и ДАНС не нахлуха в самата банка, а в офиси и фирми, свързани с банката. Това обаче беше напълно достатъчно да създаде паника и да стане неизбежно рухването на КТБ. Сега върху „Овергаз“ се стоварва държавна и институционална вендета заради дързостта на Сашо Дончев да разкрие заплахите, отправени спрямо него от Сотир Цацаров", смята правозащитникът.

Според Екимджиев друга причина за атаката срещу Дончев и „Овергаз“ е, че през последните години Бойко Борисов "нееднократно се е биел в гърдите, че е елиминирал „посредниците“ в доставките на природния газ в България“.

"Борисов твърдеше, че заради това цената на газа у нас е сред най-ниските в Европа. Да, но в случая с "Овергаз" не става дума за елиминиране на посредник, а на участник в доставките и разпределението на газа. Тази „елиминация“ стана с цената на брутални нарушения на правото на ЕС за свободата на конкуренцията. "Овергаз" беше изолиран от монополизираната държавна газопреносна мрежа и понесе огромни щети през последните години", каза адвокатът.

Според него е неизбежно държавата да отнесе тежки санкции от Европейската комисия заради проверката, инициирана от "Овергаз", още през 2012 година.

"Има производство пред ЕК, което е в напреднала фаза и запознатите са наясно, че неизбежно държавата ще плаща огромни санкции заради нарушението на правото на ЕС. От друга страна самото дружество "Овергаз" подготвя арбитражен иск, който може да коства милиони евро обезщетение за нанесените от държавата вреди. Като данъкоплатци сме непосредствено застрашени да платим прескъпо решимостта на Бойко Борисов на всяка цена да елиминира "Овергаз" от газоразпределителния пазар на България и бизнесът на Сашо Дончев да бъде разпределен между близки до властa енергийни лобита . Това е причината за институционална вендета срещу дружеството. В тази игра бъдещият премиер Бойко Борисов и главният прокурор си подават много умело топката. Видя се как Бойко Борисов като блестящ адвокат много набързо даде своята диагноза как двама подли червени олигарси, вкарали в капан доверчивия и беззащитен главен прокурор. Цацаров пък набърка подчинената му прокуратура в темата за ценообразуването на енергоносителите, където държавното обвинение категорично няма място. Това е нелеп водевил за наивници", коментира Екимджиев.

Според него, ако България беше нормална правова държава, досега главният прокурор щеше да е подал оставка или поне да е излязъл в отпуск, за да бъде безпрепятствено разследван за злоупотреба с власт.

"Ръководителката на Софийската градска прокуратура, в чиято материална и териториална компетентност попада казусът, би трябвало да инициира предварителна проверка, за да се разбере какво точно е било говорено на тази срещата Цацаров-Дончев-Гергов. В случая не е толкова важно кой е организирал срещата, а дали действително е имало заплахи от страна на Сотир Цацаров към бизнеса и към издателската дейност на г-н Сашо Дончев. Разбира се и ВСС би трябвало да извърши проверка, но нямам илюзии, че прокорупционното лоби в Съвета, което самоотвержено брани Цацаров и статуквото в съдебната система, ще допусне тази тема в дневния си ред", допълни правозащитникът.

Той допълни, че в момента няма парламентарно представен политик, който да смее да заяви очевидното.

"Очевидно е, че отговорността за тази среща е на Цацаров, защото той няма работа в офиси на бизнесмени, когато изпълнява публичната си функция на главен прокурор. Очевидно е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова държат да се във възможно най-топли отношения с него. Цацаров вече показа на ГЕРБ, докато беше в опозиция, че може да ги контролира с институционалната мощ на прокуратурата, образувайки множество дела срещу Борисов и Цветанов. След това никой политик не смее да му се противопостави и да изрази мнение, различно от неговото. Налице е реставрация на най-мракобесния период на прокуратурата от ерата на Никола Филчев. Видяхме как пред угрозата от гибелния гняв на Цацаров, парламентарното мнозинство се отметна от принципи и от подписи, проваляйки съдебната реформа в частта ú за прокуратурата. Сега се сблъскваме с последиците на тази провалена реформа, които позволяват на Прокуратурата да има решаваща роля в политическия и икономически ред на обществото", обясни Екимджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?