Милиони излязоха по улиците на Египет

Десетки жертви и стотици ранени при сблъсъци между привърженици и противници на сваления президент

Протестът срещу Морси в Кайро

Милиони  излязоха на митинги по улиците на египетските градове, след като властите оставиха в ареста задържания президент Мохамед Морси за още 15 дни, като му предявиха поредица обвинения.

Проведоха се мащабни демонстрации на привърженици и противници на Морси, като при сблъсъци между тях загинаха десетки. Точният брой на жертвите все още не е ясен, като според различните източници варира от 17 до над 100.

Безредици избухнаха в столицата Кайро,  Александрия, Луксор, курортния град Шарм еш Шейх и други.

Ожесточени сблъсъци между привърженици на движението ”Мюсюлмански братя” и полицията избухнаха недалеч от джамията Рабаа ал Адауия в Кайро, която се превърна в място за събрания на ислямисти.

В столицата загинаха десет души, а около 700 бяха ранени.

В Александрия в петък вечерта загинаха седем души при безредици пред една от градските джамии, където обикновено се събират ислямисти.

Египетският министър на вътрешните работи Мохамед Ибрахим заяви, че от митингите на "Мюсюлмански братя" край джамията и университета в Кайро няма никаква полза, тъй като Египет вече никога няма да се върне назад. Според него в най-скоро време на техните демонстрации ще бъде сложен край и това "ще стане в рамките на закона". По-рано временният президент Адли Мансур призова последователите на движението  да се разотидат и обеща никой да не бъде преследван.

Армията призова ислямисткото движение ”Мюсюлмански братя” да се присъедини към плана за национално примирение и да прекрати провокирането на безредици в страната.  "Мюсюлмански братя" от своя страна настоява, че протестите им са мирни и обвиняват военните и полицията, че наемат бандити да нападат привържениците им.

Привържениците на Морси обаче продължават да настояват за връщането му на власт.

Вчера той бе обвинен в умишлен палеж, унищожаване на затворническа документация и сътрудничество с Хамас с цел осъществяване на актове на агресия в страната, нападения срещу полицейски обекти, офицери и войници. Обвинен е също в предумишлени убийства на няколко затворници, офицери и войници и в отвличане на офицери и войници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят