Министерства директно си искат рушвети от чужди фирми

Министерства директно си искат рушвети от чужди фирми
Американски компании имат конкретни опасения за рушвети от страна на български институции, заяви посланикът на САЩ Джон Байърли.

“Аз знам лично от дискусиите си с американските инвеститори, които са тук и които биха искали да разширят...дейността си тук, че те имат конкретни опасения за рушвети, за това, че може би дори няколко министерства изискват своя дял от голям проект или от разширяването на един проект. Наистина това е сериозен проблем”, заяви посланикът във вторник в предаването “Денят започва” на БНТ.

Той уточни, че става дума за правителствени институции, държавни агенции, но не даде повече подробности.

Преди няколко месеца той заяви пред медиите, че в България е необходим широк дебат за корупцията. Във вторник посланикът изтъкна, че в този дебат трябва да се ангажира цялото общество, неправителствени организации, медиите, студенти, но най-важна е ролята на правителството, защото то носи отговорността.

Финансирането на политическите партии

Според него дебатът трябва да се съсредоточи върху парите за финансиране на политическите партии. За същото настоява и ЕС, според който е нужна по-голяма прозрачност за произхода на тези пари. Джон Байърли посочи, че опитът на западни страни, включително и на САЩ показва, че винаги има нужда от по-голяма прозрачност, натискът за която трябва да дойде от медиите и обществото.

Корупцията е една от най-големите заплахи за България, която обаче не е уникална в това отношение, каза Байърли, позовавайки се на опита си от други страни в преход.

“Но все пак отрицателният ефект на корупцията върху икономиката, особено в страните като България с развиващите се икономики, е много силно и много опасно. Наистина това прогонва инвеститорите”, каза посланикът. Той подчерта, че в крайна сметка потърпевши са българските граждани, които плащат повече данъци на държавата, но получават по-малко от нея заради корупцията.

Последният годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за търговията с наркотици констатира, че България има проблеми с различните форми на корупция в управлението, с липсата на регулация и контрол за пране на пари и че се превръща от транзитен пункт в център за производство на синтетична дрога.

По-рано тази година британският “Файненшъл таймс” предупреди за  корупцията в българското правителство, като се фокусира върху министерството на екологията и присъствието на ДПС във властта като генератор на корупция. Малко по-късно австрийският “Дер Щандарт” цитира австрийски бизнесмени да казват, че знаят колко струва подписът на един министър, отново намеквайки за този на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Министърът настоя цитираните фирми да потвърдят обвиненията си, но те не направиха това.

Български политик или партия не стои зад статията за Борисов

В отговор на въпрос за публикацията на американското списание “Конгрешънъл куотърли”, според която столичният кмет Бойко Борисов е свързан с мафията, Джон Байърли повтори, че публикацията не отразява официалните американски позиции. Важното обаче е, че хората на Запад и в САЩ вярват в “тия неща, че съществува тази атмосфера на корупцията около хората във властта” в България, каза Байърли.

По повод твърденията (на Борисов), че “една българска партия или една българска личност (ДСБ и Иван Костов – б.р.) беше ангажирана” със статията в американското списание, посланикът на САЩ каза: “Не, не, това не е вярно. Аз съм сигурен, че няма” такова нещо.

Авторът на статията Джеф Стайн по-рано също отрече твърденията на Борисов, че български политици са поръчали материала срещу него.

USAID ще финансира обучение на прокурори

По повод предстоящото приключване на дейността на USAID в България посланик Байърли напомни, че голяма част от средствата са инвестирани за реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Организацията обаче ще продължи да оказва подкрепа за обучението на българските прокурори – проект, който е било невъзможно да бъде прокаран при предишния обвинител №1 Никола Филчев.

“При сегашния прокурор Борис Велчев вратите за нас са открити и ние сме намерили доста финансиране, което ще продължи много години след като си тръгне USAID”, каза посланик Байърли.

“Здравословна конкуренция” на енергийния пазар

В отговор на въпрос за енергийните проекти на Балканите, Джон Байърли повтори позицията на Вашингтон в подкрепа на петролопровода Бургас – Александруполис, тъй като това е начин да се избегне претоварването на трафика през турските проливи. Поради същата причина САЩ подкрепят и проекта АМБО, зад който стоят основно американски капитали.

Запитан има ли интерес “Шеврон” от закупуване на българския 24,5% дял в Бургас –Александруполис, където мажоритарният дял от 51% държат руски държавни фирми, американският посланик каза: Мисля, че "Шеврон" имаше интерес към това, но трябва да питате "Шеврон".

Байърли посочи, че за да реализира този проектите, е нужно да се осигурят нефт и  финансиране. “И финансирането трябва да идва от банки, от частни институции. Петролът трябва да идва от концесиите, притежавани от частни фирми”.

Здравословната конкуренция и пазарните принципи са много по-важни и по-желателни, отколкото хищническата практика, каза посланикът в отговор на въпрос за опитите на ЕС да намери алтернативи на руските енергийни доставки.

“Ясно е, че ЕС съзнава необходимостта от ясна колективна политика по  всички тези енергийни въпроси, но проблемът е, че всяка страна има и свои собствени интереси, и това води към конфликт. Според нас страните на Европа и самите Съединени щати трябва да се фокусират върху това да имат повече разнообразие в доставките на енергийните ресурси, източници и трябва да се фокусират повече върху  алтернативните и възобновимите източници на енергия, за да не дават възможността една или друга страна да вземат монопол и да имат прекалено голямо влияние”, каза посланик Байърли.

По въпроса за американския план за противоракетна отбрана (ПРО), елементи на който да се разположат в Полша и Чехия и споровете в ЕС за това след отпора на Русия, посланикът каза: “Това е много ограничена система и по никакъв начин не е насочена към Русия, надявам се, че това е ясно сега, и засега няма да покрива България. Става дума за междуконтиненталните ракети, балистични ракети, и нямаме никакви планове да разполагаме каквито и да било елементи в България сега, но сме готови да обсъдим този въпрос в НАТО и евентуално и после в съвета Русия-НАТО в Брюксел”

На въпрос дали, ако българското правителство поиска, България може да бъде включена в тази система, Байърли повтори, че засега няма такива планове, но в рамките на НАТО САЩ са готови да изслушат въпросите на всички съюзници.

Споделяне

Още по темата

Още от България