Година след старта на кампания на БХК срещу полицейското насилие

МВР предложи промени срещу масовото използване на сила и оръжие при арест

Забраняват се действия, заплашващи живота на заподозрян в по-леко престъпление

Илюстрация: БХК

Една година след като Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви началото на кампанията си "Полицейското насилие в България: стоп сега!" МВР публикува на официалния си сайт законопроекта, предвиждащ ограничаването на сила и оръжие при ареста на заподозрени в по-леки престъпления.

Предложенията за промени в Закона за МВР (ЗМВР) бяха изготвени по инициатива на заместник-вътрешния министър Веселин Вучков, който за пръв път в историята на силовото ведомство не само призна наличието на сериозен проблем с полицейския произвол, но и организира серия от публични обсъждания на евентуалните мерки за решаването му.

В резултат бе решено в работата на униформените да бъде въведен възприетият в цяла Европа стандарт "абсолютна необходимост" при използването на сила, оръжие и технически средства. Най-общо казано, промяната забранява на полицаите да предприемат действия, застрашаващи живота на заподозрян в "ненасилствено деяние, освен ако то не представлява опасност за живота и здравето на другиго".

"Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят", коментира в понеделник заместник-председателят на БХК адв. Маргарита Илиева.

Преди година тя представи подробен анализ на близо 30 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу България, в които страната ни остро е критикувана за липсата на адекватно разследване, законови промени и изобщо на воля за противодействие на полицейското насилие. Като обезщетения по тези дела България е платила за 12 години близо 906 000 лева.

"Идентични критики са отправени и от Държавния департамент на САЩ, както и от авторитетни неправителствени организации с дейност в България и в чужбина. Близо двадесет години за България е в сила Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, а Съдът в Страсбург продължава да отчита категоричната необходимост от промяна на националната правна уредба", се посочва в мотивите към законопроекта.

Предвижда се настоящите промени в ЗМВР да бъдат гласувани в парламента на 1 юли. Освен абсолютна необходимост, те предвиждат и униформените задължително да преустановяват използването на сила, технически средства или оръжие, след като са постигнали целта си – обезвредили и задържали са заподозрян.

Освен това от вътрешното министерство отчитат, че формалната поправка на закона няма да е достатъчна сама по себе си, за да ограничи произвола в системата. По тази причина са изброени и допълнителните мерки, които изпълнителната власт следва да предприеме след влизането в сила на новия ЗМВР.

Сред тях са по-качествена подготовка на полицаите, своевременни сериозни санкции при установяване на подобни нарушения, както и "структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия".

Успоредно със законовите промени срещу полицейското насилие МВР прокарва и т. нар. структурна реформа, чрез която ведомственото ръководство за пореден път ще направи разместване на главните дирекции. Предвижда се обединяването на криминалната и охранителната полиция в мегадирекция "Национална полиция". Така в министерството ще се върне вариантът отпреди 2008 г., когато тази структура се казваше дирекция "Национална служба полиция".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?