Година след старта на кампания на БХК срещу полицейското насилие

МВР предложи промени срещу масовото използване на сила и оръжие при арест

Забраняват се действия, заплашващи живота на заподозрян в по-леко престъпление

Илюстрация: БХК

Една година след като Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви началото на кампанията си "Полицейското насилие в България: стоп сега!" МВР публикува на официалния си сайт законопроекта, предвиждащ ограничаването на сила и оръжие при ареста на заподозрени в по-леки престъпления.

Предложенията за промени в Закона за МВР (ЗМВР) бяха изготвени по инициатива на заместник-вътрешния министър Веселин Вучков, който за пръв път в историята на силовото ведомство не само призна наличието на сериозен проблем с полицейския произвол, но и организира серия от публични обсъждания на евентуалните мерки за решаването му.

В резултат бе решено в работата на униформените да бъде въведен възприетият в цяла Европа стандарт "абсолютна необходимост" при използването на сила, оръжие и технически средства. Най-общо казано, промяната забранява на полицаите да предприемат действия, застрашаващи живота на заподозрян в "ненасилствено деяние, освен ако то не представлява опасност за живота и здравето на другиго".

"Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят", коментира в понеделник заместник-председателят на БХК адв. Маргарита Илиева.

Преди година тя представи подробен анализ на близо 30 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу България, в които страната ни остро е критикувана за липсата на адекватно разследване, законови промени и изобщо на воля за противодействие на полицейското насилие. Като обезщетения по тези дела България е платила за 12 години близо 906 000 лева.

"Идентични критики са отправени и от Държавния департамент на САЩ, както и от авторитетни неправителствени организации с дейност в България и в чужбина. Близо двадесет години за България е в сила Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, а Съдът в Страсбург продължава да отчита категоричната необходимост от промяна на националната правна уредба", се посочва в мотивите към законопроекта.

Предвижда се настоящите промени в ЗМВР да бъдат гласувани в парламента на 1 юли. Освен абсолютна необходимост, те предвиждат и униформените задължително да преустановяват използването на сила, технически средства или оръжие, след като са постигнали целта си – обезвредили и задържали са заподозрян.

Освен това от вътрешното министерство отчитат, че формалната поправка на закона няма да е достатъчна сама по себе си, за да ограничи произвола в системата. По тази причина са изброени и допълнителните мерки, които изпълнителната власт следва да предприеме след влизането в сила на новия ЗМВР.

Сред тях са по-качествена подготовка на полицаите, своевременни сериозни санкции при установяване на подобни нарушения, както и "структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия".

Успоредно със законовите промени срещу полицейското насилие МВР прокарва и т. нар. структурна реформа, чрез която ведомственото ръководство за пореден път ще направи разместване на главните дирекции. Предвижда се обединяването на криминалната и охранителната полиция в мегадирекция "Национална полиция". Така в министерството ще се върне вариантът отпреди 2008 г., когато тази структура се казваше дирекция "Национална служба полиция".

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: