МЗ доставя още 150 000 дози ваксина срещу морбили

МЗ доставя още 150 000 дози ваксина срещу морбили

До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови 152 000 дози ваксина срещу морбили, съобщи пред журналисти в петък министърът на здравеопазването Илко Семерджиев след среща с директорите на регионалните здравни инспекции, с които обсъди мерките за недопускане разпространението на морбили в страната.

По думите му към момента са осигурени 9700 дози ваксини срещу морбили, а 51 000 дози вече са раздадени към регионалните здравни инспекции, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. Нивото на ваксинация срещу морбили в България е по-ниско от 90%, посочи той.

Осигурени са всички условия за пълно справяне с тази ситуация, каза още министър Семерджиев и припомни, че през 2009-2010 г. от морбили в България са заболели 24 хиляди души, от които 24 са починали.

“Готов съм да работя усилено по проектите в рамките на мандата на служебното правителство и ще го направя“, каза Семерджиев в отговор на въпрос дали е готов да работи като министър и след парламентарните избори.

“За по-малко от два месеца сме успели да свършим толкова много неща, че те вече са невъзвратими“, допълни той. По думите му, който и да стане министър, ще продължи да работи по тях, "защото плановете и стратегиите са факт и няма спиране по тях".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?