Омбудсманът се заканва да не допусне разпродажба на активите без пари

Натискът върху БНБ да спасява КТБ става неудържим

Премиерът Близнашки ще се срещне с пълномощника на "спасителите"

Натискът върху БНБ да спасява КТБ става неудържим

Натискът спрямо управителя на БНБ Иван Искров да подкрепи за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече изглежда неудържим, след като към посредническите усилия на главния прокурор Сотир Цацаров се включи и омбудсманът Константин Пенчев.

Самоорганизиралият се Експертен консултативен съвет (ЕКС) за КТБ, в който участват представителните работодателски и синдикални организации и който лобира за спасяване на банката, в началото на седмицата се срещна с шефа на държавното обвинение, който пък преди това си самовмени същата мисия. След разговора стана ясно, че се очаква Искров да излезе с обстоен доклад за състоянието на КТБ на 21 септември, когато изтича тримесечният срок на специален надзор. От БНБ отрекоха Искров да е поемал такъв ангажимент, но председателят на БСК Сашо Дончев каза, че това им е било съобщено от главния прокурор, който преди това е разговарял с управителя на централната банка и с финансовия министър.

Освен това се разбра, че всички участници в срещата при Цацаров имат очакване Искров да обяви, че КТБ трябва да бъде оздравена. Според сроковете, които БНБ постави за изготвянето на цялостна оценка за състоянието на КТБ, отговорът на въпроса дали да бъде фалирана или спасена, трябва да дойде в средата на октомври. По закон банката може да остане под особен надзор шест месеца, тоест до 21 декември.

Поведението на БНБ граничи с престъпно бездействие

След срещата си в петък омбудсманът и ЕКС се обединили около мнението, че

действащото законодателство не е пречка за решаване на кризата около КТБ, но поведението на БНБ граничи с престъпно бездействие.

ЕКС и омбудсманът са категорично против въвеждането на извънредно законодателство, но не отрекоха необходимостта от нормативни промени в посока изграждане на ефективни механизми за публичен контрол върху действията на БНБ, тъй като към момента очевидно е налице свръхавтономност на централната банка, се казва в съобщението на БСК, чийто председател Сашо Дончев участва в експертния съвет.

Оказва се, че нито една институция в страната, особено при отсъствието на действащ парламент, не е в състояние да принуди БНБ да приложи предвидените в законодателството механизми за спасяване на КТБ. Ето защо, според Константин Пенчев, "когато една институция не желае да работи, трябва гражданите и другите институции да направят нещо, трябва да приложат силен публичен натиск за преодоляване на проблема“. А проблемът засяга пряко или косвено повече от половин милион българи.

Дончев сравни казуса "КТБ" с бедствие и призова за спешно свикване на Консултативния съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ, съгласно Закона за КФН. Това е една от възможностите за поставяне на действията на БНБ под определен обществен и институционален надзор.

БНБ проявява очевидни зависимости, които трябва да станат ясни

"Независимата по закон БНБ проявява очевидни зависимости, които трябва да станат ясни на обществото. И това не е зависимост от обществените потребности, от икономическата логика, от морала или от законите – това са друг тип зависимости, които са притеснителни за нас“, коментира Васил Велев, председател на АИКБ и член на ЕКС.

"Години наред наблюдавахме с учудване колко бързо расте тази банка. Периодично задавахме въпроси и не получавахме отговори. За нас е очевидно, че има умишлено организирана, целенасочена атака с цел разграбване на безценица на активите на банката и заличаване на следите от някои незаконосъобразни действия в предходни периоди“, заяви Сашо Дончев.

Той увери Константин Пенчев, че членовете на ЕКС нямат лични или корпоративни депозити в КТБ.

Според президента на КТ "Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, "имаме работа с една престъпна група и въпросът е дали тя, или обществото ще надделее“. В тази връзка Сашо Дончев информира, че по време на срещата на ЕКС с главния прокурор е било потърсено съдействие от него за изясняване на това има ли длъжностни престъпления и кои са виновните.

Членовете на ЕКС информираха националния омбудсман, че двукратно в писмен вид са искали среща с ръководството на БНБ, но предложението им за съдействие и експертиза за решаване на казуса "КТБ“ е било отхвърлено без аргумент.

ЕКС вече е по-умерен за използването на публични средства

По отношение на механизмите за разрешаване на проблема "КТБ“, участниците в срещата бяха единодушни, че са против използването на публични средства за тази цел. Още повече, че няма гаранции, че след отпускането на държавна помощ за банката тя няма отново да бъде умишлено доведена до фалит. Държавна интервенция е допустима, но не под формата на безвъзмездно финансиране, а чрез други финансови инструменти (вкл. кредити), придружени от оздравителни мерки, предвидени в Закона за кредитните институции.

След срещата с главния прокурор Сашо Дончев обаче изказа по-различно мнение – че на този етап оздравяването на КТБ няма как да стане без използването на публични средства, но ако ситуацията продължи както е сега, след известно време тя няма да може да бъде спасена и с публични средства.

Премиерът Близнашки ще се срещне с пълномощника на "спасителите"

Досега официален интерес към спасяването на КТБ е внесъл само пълномощник на Оманския държавен фонд (който държи дял от 30% в банката), други неназовани акционери в банката и потенциални инвеститори, които поискаха държавна помощ за спасяване на КТБ, без обаче да предложат конкретен план. Консултантската фирма ЕPIC поиска и достъп до непубличната информация, свързана с КТБ.

От Министерския съвет заявиха в петък пред Mediapool, че другата седмица най-вероятно ще има среща на служебния премиер Георги Близнашки с представители на EPIC. В съобщение на EPIC от същия ден се казва, че предлага "да се сключи споразумение за конфиденциалност, за да се обмени поверителна информация с цел провеждане на пълен "дю дилиджънс“ в КТБ АД, за да се изготви детайлен план за преструктуриране и рекапитализация на банката".

Ако някой докара банката до фалит, няма да оставя синдици да разполагат с активите

Омбудстманът е припомнил в петък пред ЕКС, че поставянето на банка под особен надзор не означава единствено затварянето ѝ "под ключ“ за 6 месеца, а ЗКИ предвижда широк набор от механизми за оздравяване на банката. Т.е. прилагането на мярката "особен надзор“ се прави с цел оздравяване, а не с цел ликвидиране.

Омбудсманът е изразил готовност да съдейства за недопускането на умишлено провокирана финансова криза в страната.

"Обществото вече е друго и няма да позволим някой да събори държавата с действие или бездействие. Няма да позволим банкова и финансова криза без никакви обективни нужди от това. Ако някой докара все пак банката до фалит, искам дебело да подчертая, че няма да оставя един ден синдиците да разполагат с активите, както правеха през 1996 година. Цялото общество ще наблюдава какво се прави с тези активи. Ако някой си мисли, че крайният план е фалит, за да може да си вземе активите без пари, това просто няма да се получи. Обществото и институциите са други“, изтъкна Константин Пенчев.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира в писмо до управителя на БНБ Иван Искров, че ще подкрепи всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в КТБ.

Преди разпускането на парламента той ревизира първоначалната подкрепа на ГЕРБ за плана на БНБ, правителството "Орешарски" и ДПС за специално законодателство за КТБ и спасяването ѝ с пари на данъкоплатците. На 22 юли Борисов оповести свой план от 4 стъпки за КТБ, като подчертава, че при нито един от предлаганите варианти няма да се налага намеса с държавни средства.

Месец и половина след като БНБ съобщи, че цялостната оценка на активите на КТБ ще е готова в средата на октомври, Борисов изразява несъгласие с предлаганите срокове, както и "недоволство от начина, по който Българска народна банка управлява процеса на специален надзор" над КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория”.

Борисов изразява опасенията на ГЕРБ, че "отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цента на нейното оздравяване. Според него, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема.

ГЕРБ призовава БНБ да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката.

КТБ бе затворена на 21 юни заради паническо теглене на депозити след като прокуратурата предприе спецакции срещу фирми на мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев и няколко дни не опроверга тиражираните слухове, че той е издирван като поръчител на опит за убийство на Делян Пеевски от ДПС.

Така Василев бе изваден от играта и в момента е издирван с червена бюлетина на Интерпол по обвинения на българската прокуратура за източването на КТБ, докато Пеевски необезпокоявано води предизборна кампания като водач на две листи на ДПС, след като, според твърдения на запознати, успешно е изтеглил авоари и активи от КТБ.

На този фон дребни вложители протестират с искане за си вземат парите от КТБ, а общини, училища и фирми са изпаднали в криза заради блокираните им средства в банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?