Незаконните постройки край язовир "Ивайловград" ще бъдат съборени

Незаконно построените сгради край язовир "Ивайловград", които бяха констатирани при проверка на данъчните, ще бъдат или съборени, или конфискувани в полза на държавата. Окончателното решение на юристите на Министерски съвет по този казус най-вероятно ще стане ясно в понеделник, заяви в Бургас министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Няма вариант нерегламентираното строителство да бъде узаконено, каза в отговор на журналистически въпрос Борисов и допълни, че, ако се узаконят тези сгради край язовира, би означавало, че всеки може да си избере място и да си построи нещо.

На държавна земя, толкова години, такива палати, имат само едно обяснение - това са хората, които са събирали пари и са давали на политическите партии, каза премиерът.

Държавни служители и бизнесмени са заградили държавни земи и са построили луксозни имения на брега на язовир "Ивайловград", без да имат разрешителни. Селището официално не съществува на картата на България, съобщи тези дни Нова телевизия във връзка с проверките на НАП за луксозни имоти по въздуха.

Може да бъде намерено, само ако се пътува с лодка по язовир "Ивайловград". Язовирът е държавна собственостQ но се ползва като частен. Достъпът до него е невъзможен, тъй като е опасан с огромни имения, с триметрови огради, телени мрежи, частни кейове и рибарници.

Незаконните вили са 45. Собствениците им са митничари, служители на "Пътни такси и разрешителни" и бизнесмени от София и Свиленград. При опит да снима имение на брега, екип на медията е "арестуван" от частна охрана на една от вилите.

Една от къщите с триметрова ограда и е на зам.-началника на "Пътни такси и разрешителни" към КПП-Капитан Андреево Тенчо Василев. В нея има подземен гараж за скутери. Държавният служител не е открит за коментар нито на работното си място, нито по мобилния си телефон.

Шефът на свиленградската митница Стефан Марашев пък е вдигнал "Министерство на веселието", пише на имението му, в което има вила и къща за гости. Имотът дори е заграден с цяла частна улица, частен кей и с параклис, кръстен на името на собствениците - обявили себе си приживе за светци. Началникът на митницата в Свиленград призна, че вилата му в т.нар. митничарско селище все още е незаконна.

Тъй като тези къщи са незаконни и не съществуват - поне за общината, собствениците им не плащат данъци и такси и това е една от причините да не се узаконяват, е версията на местните власти. Въпреки че са незаконни, те получават и електричество, и питейна вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България