Нинова даде личен пример на Първанов – няма да се кандидатира за президент

Нинова даде личен пример на Първанов – няма да се кандидатира за президент

Председателката на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да се кандидатира за президент и с това дава "личен пример" на лидерите на АБВ, "Движение 21" и ВМРО, с които ще преговарят за обща номинация, също да не се кандидатират.

"Да свалим лидерските амбиции и егото, защото имаме много по-голяма задача...да обединим левицата, да имаме обща цел...Лидерите на партиите да не поставяме като условие за тези разговори това един от нас да е кандидат за президент. И ето, аз давам личен пример и казвам: аз няма да съм кандидатът за президент", каза Нинова в сряда пред Нова телевизия.

Преди ден тя съобщи, че над 70% от участниците във вътрешното допитване на БСП са поискали обща лява кандидатура, но направи уговорката, че лидерът на АБВ Георги Първанов и доскорошният вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин не могат да бъдат общите кандидати.

АБВ реагира гневно, посочвайки, че това изявление е "най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите."

"Това не е условие. Това е мнение, което наистина сме изразявали последователно мисля в последните два месеца", отговори Нинова пред Нова тв и призова: "Нека лидерите да отстъпим и да намерим някого, който ни обединява всички, обединява хората вляво. Иначе спорът кой от лидерите на всяка една от тези партии може да е, за мен не е продуктивен."

На реплика за добрия резултат на Ивайло Калфин като кандидат-президент на левицата през 2011 г., Нинова коментира: "Нека да дадем необходимото на Стефан Данаилов (кандидатът за вицепрезидент -бел. ред.) в онази кампания."

Председателката на БСП отклони всички въпроси за евентуалните кандидати, които биха обединили левицата на президентските избори, заявявайки, че предстои напрегнат процес на издигане на номинации от партийните структури и преговори между партиите.

Тя пак повтори, че крайният срок за издигане на ляв кандидат е 31 август, но уточни: “Ще направя всичко възможно кандидат-президентската двойка на левицата да е ясна до 30 юли“. Тогава е съборът на БСП на Бузлуджа.

Корнелия Нинова каза, че партията няма да преговоря с ДПС за издигането на общ кандидат, защото едва 12% от членовете ѝ са подкрепили тази възможност. Тя каза, че няма да се търси и подкрепа от ДПС за изборите.

Според Нинова поведението на ГЕРБ, които отлагат обявяването на кандидата си за септември, е обидно за обществото. "Ако си уважаваш народа, трябва да го направиш най-рано, за да могат хората да чуят човека и да избират", каза тя.

"Обидно е и е обезличаване на политиката. Защото политиката изисква да има достатъчно време за спорове, за състезания на идеи, за състезания на личности. И ако си уважаваш народа, трябва да го направиш максимално най-рано. Нашата теза е такава. Ще се опитаме на Бузлуджа на 30 юли да имаме двойка. През това време трябва много бързо да направим разговорите с колегите от другите партии, да минат конференциите, това е един доста напрегнат процес. Но ще се опитаме на Бузлуджа, защото смятаме, че август, макар и да е летен месец, трябва да се прави кампания. За да могат хората да видят човека, да го усетят, да му чуят идеите и да избират. За съжаление другите партии няма да имат толкова рано", допълни Нинова.

По думите ѝ страхът в ГЕРБ от компроматна война подсказва, че или кандидатът им може да бъде компрометиран, или партията не може да го защити.

Споделяне
Още по темата
Още от България