Нинова даде личен пример на Първанов – няма да се кандидатира за президент

Нинова даде личен пример на Първанов – няма да се кандидатира за президент

Председателката на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да се кандидатира за президент и с това дава "личен пример" на лидерите на АБВ, "Движение 21" и ВМРО, с които ще преговарят за обща номинация, също да не се кандидатират.

"Да свалим лидерските амбиции и егото, защото имаме много по-голяма задача...да обединим левицата, да имаме обща цел...Лидерите на партиите да не поставяме като условие за тези разговори това един от нас да е кандидат за президент. И ето, аз давам личен пример и казвам: аз няма да съм кандидатът за президент", каза Нинова в сряда пред Нова телевизия.

Преди ден тя съобщи, че над 70% от участниците във вътрешното допитване на БСП са поискали обща лява кандидатура, но направи уговорката, че лидерът на АБВ Георги Първанов и доскорошният вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин не могат да бъдат общите кандидати.

АБВ реагира гневно, посочвайки, че това изявление е "най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите."

"Това не е условие. Това е мнение, което наистина сме изразявали последователно мисля в последните два месеца", отговори Нинова пред Нова тв и призова: "Нека лидерите да отстъпим и да намерим някого, който ни обединява всички, обединява хората вляво. Иначе спорът кой от лидерите на всяка една от тези партии може да е, за мен не е продуктивен."

На реплика за добрия резултат на Ивайло Калфин като кандидат-президент на левицата през 2011 г., Нинова коментира: "Нека да дадем необходимото на Стефан Данаилов (кандидатът за вицепрезидент -бел. ред.) в онази кампания."

Председателката на БСП отклони всички въпроси за евентуалните кандидати, които биха обединили левицата на президентските избори, заявявайки, че предстои напрегнат процес на издигане на номинации от партийните структури и преговори между партиите.

Тя пак повтори, че крайният срок за издигане на ляв кандидат е 31 август, но уточни: “Ще направя всичко възможно кандидат-президентската двойка на левицата да е ясна до 30 юли“. Тогава е съборът на БСП на Бузлуджа.

Корнелия Нинова каза, че партията няма да преговоря с ДПС за издигането на общ кандидат, защото едва 12% от членовете ѝ са подкрепили тази възможност. Тя каза, че няма да се търси и подкрепа от ДПС за изборите.

Според Нинова поведението на ГЕРБ, които отлагат обявяването на кандидата си за септември, е обидно за обществото. "Ако си уважаваш народа, трябва да го направиш най-рано, за да могат хората да чуят човека и да избират", каза тя.

"Обидно е и е обезличаване на политиката. Защото политиката изисква да има достатъчно време за спорове, за състезания на идеи, за състезания на личности. И ако си уважаваш народа, трябва да го направиш максимално най-рано. Нашата теза е такава. Ще се опитаме на Бузлуджа на 30 юли да имаме двойка. През това време трябва много бързо да направим разговорите с колегите от другите партии, да минат конференциите, това е един доста напрегнат процес. Но ще се опитаме на Бузлуджа, защото смятаме, че август, макар и да е летен месец, трябва да се прави кампания. За да могат хората да видят човека, да го усетят, да му чуят идеите и да избират. За съжаление другите партии няма да имат толкова рано", допълни Нинова.

По думите ѝ страхът в ГЕРБ от компроматна война подсказва, че или кандидатът им може да бъде компрометиран, или партията не може да го защити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?