Нинова даде знак, че няма да падне в заложения от Първанов капан

Амбицията на Първанов да оглави нов коалиционен проект минава през жертването на Нинова в президентския вот

Нинова даде знак, че няма да падне в заложения от Първанов капан

Председателката на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да се кандидатира за президент и с това дава "личен пример" на лидерите на АБВ, "Движение 21" и ВМРО, с които ще преговарят за обща номинация, също да не се кандидатират.

"Да свалим лидерските амбиции и егото, защото имаме много по-голяма задача...да обединим левицата, да имаме обща цел...Лидерите на партиите да не поставяме като условие за тези разговори това един от нас да е кандидат за президент. И ето, аз давам личен пример и казвам: аз няма да съм кандидатът за президент", каза Нинова в сряда пред Нова телевизия.

Преди ден тя съобщи, че над 70% от участниците във вътрешното допитване на БСП са поискали обща лява кандидатура, но направи уговорката, че лидерът на АБВ Георги Първанов и доскорошният вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин не могат да бъдат общите кандидати.

АБВ реагира гневно, посочвайки, че това изявление е "най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите."

"Това не е условие. Това е мнение, което наистина сме изразявали последователно мисля в последните два месеца", отговори Нинова пред Нова тв и призова: "Нека лидерите да отстъпим и да намерим някого, който ни обединява всички, обединява хората вляво. Иначе спорът кой от лидерите на всяка една от тези партии може да е, за мен не е продуктивен."

"Себеотрицанието" на Корнелия Нинова има и друг прочит. Източници от БСП и АБВ коментират, че зад нееднократните заявки на Първанов да се кандидатира за президент стои всъщност далеч по-голямата амбиция да се позиционира като лидер на ново ляво-център -дясно обединение и да стане министър-председател. За тази цел обаче е нужно да отстрани лидера на партията -майка Корнелия Нинова, която да бъде подтикната да се кандидатира за президент и да изгуби изборите от кандидата на ГЕРБ, след което вече ще е бита карта.

За да се сбъдне по-бързо и премиерският му сценарий, Първанов би искал да види Бойко Борисов на "Дондуков" 2. При такъв вариант ГЕРБ остава без естествения си лидер и в състояние на добре организирано отстъпление под ръководството на Цветан Цветанов, който би свил подкрепата за партията до преданите му функционери и най-зависимата клиентела, отблъсквайки политици и активисти с прореформаторски "уклон".

В тази ситуация Корнелия Нинова предпочете да постави още едно предварително условие преди старта на преговорите за общия ляв кандидат-президент, съобщавайки на Първанов, че няма да влезе в капана.

Себеотрицанието на Нинова може се тълкува и като знак, че самата тя не вярва в победата на общия ляв кандидат. Но е сигурно, че гледа на президентските избори като стъпка към обединение на левицата. Председателката на БСП разтълкува резултата от червения референдум за кандидат-президент като "мандат за преговори" в тази посока. След като резултатите като цяло сочат, че 72% от гласувалите искат БСП да се яви в коалиция с други партии на президентския вот, това значи, че "партията е за обединение на левицата" и "ни е даден мандат за преговори", каза тя.

Нейните планове изглеждат далеч по-скромни от мегапроекта на Първанов, който се вижда като президент в президентска република, предводител на "нов стратегически коалиционен проект", обединяващ ляво-център-дясно в "третия път". От тази гледна точка обединението на БСП и АБВ трябва да мине по егидата на "най-успешния политик" в България, както Румен Петков определи Георги Първанов.

Ако към дуото Нинова-Първанов се добави и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, също включена в топ три на социалистическите предпочитания за коалиция, следвана от ВМРО на Красимир Каракачанов, преговорите се очертават като повече от интересни.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?