Нинова се самопохвали за успеха и призова "да оставим ГЕРБ да състави кабинет спокойно"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се поздрави с най-добрия изборен резултат за партията от 2009 г. насам и призова победителите от ГЕРБ да бъдат оставени на спокойствие да съставят правителство. На пресконференция във вторник Нинова повтори думите си от изборната нощ, че ако Бойко Борисов не успее да направи кабинет, тя ще заеме със задачата. Нинова потвърди, че БСП вижда "Обединените патриоти" като възможен коалиционен партньор, но не и ДПС.

С 27.20% от гласовете БСП е втора на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, на които ГЕРБ получи 32.65%. През по-голямата част от кампанията редица социологически агенции отчитаха или равни шансове за двете партии и дори преднина за БСП, която вдигна значително рейтинга си покрай победата на кандидат-президента ѝ Румен Радев.

За нас това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам, отчете Нинова. "Резултатите през годините: 2009г – 17%, 2013г – 13%, 2014 – 15%, 2016 – 25% и сега – 27.2% подкрепа. Въпреки загубата на изборите, това е голям успех за БСП. Удвоили сме депутатите от предишния парламент – от 39 на 80. Имаме мандати и там, където досега нямахме – Разград, Кърджали и други. Водим в 7 големи областни центрове. Добрите новини за нас и това, което смятаме, че е успех и се гордеем с него: София – ръст 15% спрямо 2014г.; в областните центрове 15% увеличение, друг голям град – 7% увеличение, и в село 8%. Най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София имаме сериозен ръст, където досега винаги сме изпитвали затруднения", избори Нинова, зад която бе строено цялото Изпълнително бюро на партията.

Освен повишаването на подкрепата в областите и в градовете, Нинова отчете като важно, че имат сериозен ръст сред младите хора и заключи: "Внушението, че младите не харесват БСП, на тези избори беше опровергано".

"Интересна е картината в чужбина, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. 5 пъти сме увеличили подкрепата си там, при това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има европейски градове, в които сме първа политическа сила. Най-сериозен ръст имаме в Италия, Германия, Великобритания. За нас това е сериозен показател за подкрепата на БСП навън", каза лидерът на БСП.

Нинова изрази загриженост за десните избиратели, които остават без представители в следващия парламент. "Приблизително 15% няма да имат представителство и за нас това не е добре", посочи тя.

Социалистите потвърдиха, че ако ГЕРБ не успее да състави правителство, мандатът ще вземат те и ще опитат да го изпълнят. Нинова обаче повтори, че няма да има широка коалиция с ГЕРБ и дори нямало да отидат на разговори с партията на Бойко Борисов.

Нинова заяви, че ако се стигне дотам БСП да прави правителство, то в никакъв случай няма да е с ДПС.

Като желан партньор посочи патриотите, въпреки че разкритикува действията им в деня за размисъл по границата ни с Турция.

Тя потвърди, че ако получи мандат за правителство, ще проведе вътрешнопартийно допитване с кого да управлява, но не стана ясно дали то е ще е в състояние да промени вече заявеното ѝ мнение за отказ от коалиция с ДПС.

Тя не отговори на въпрос как гледа на програмно правителство, ако нито ГЕРБ, нито БСП успеят да формират кабинет. По думите ѝ темата не била обсъждана на заседанието на социалистическото ръководство.

Всъщност двете водещи партии нямат особена възможност за избор на коалиционни партньори, тъй като останалите три политически сили в новото Народно събрание са "Обединените патриоти", ДПС и "Воля" на Веселин Марешки.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?