Нова атака на Москва срещу Украйна в полето на газовия транзит

Владимир Путин и Виктор Янукович

"Москва подготвя нова атака в полето на газовия транзит", пише в петък руския вестник "Независимая газета". Повод за публикацията този път е предвиденият строеж на трета и четвърта линия от газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Вчера руското министерство на природните ресурси и екологията информира балтийските страни, че във връзка с проекта започва оценка на въздействието му върху околната среда.

Президентът Владимир Путин одобри и плановете да се реанимира друг газопровод за износ на продукция - "Ямал-Европа 2". Според експерти Европа няма нужда от толкова големи газови доставки и основна мишена на тези операции е Украйна - тя може да изгуби доходите от пренос на руски газ, се казва по-нататък в публикацията.

Москва свива всяка година обема на газовия транзит през Украйна и днес "руското ръководство явно иска окончателно да реши проблема с непокорната си съседка", смята анализаторът Александър Пасечник. Путин мисли за десетилетия напред, а украинският президент Виктор Янукович няма тази възможност, изтъква той.

"Идеята да се накаже Украйна изисква чудовищни разходи и едва ли е осъществима - коментира руският бизнесмен от бранша Михаил Крутихин. - Защото на другия край на тръбата има страни, които може да бъдат снабдени с руски газ само от украинска територия - например Австрия. Тъй че "Газпром" не ще може да остави Украйна без никакъв транзит. А в решимостта да се харчат огромни пари за това пък съвсем няма никаква логика."

Според експерта само "Южен поток" ще струва на Русия 50 милиарда долара - "напълно излишни харчове", а ще са нужни "и средства от бюджета, значи от джобовете на руските данъкоплатци".

Анализаторката Юлия Войтович изтъква, че щом се задействат "Южен поток", двете нови трасета от "Северен" и разширяването на "Ямал-Европа", тръбопроводните мощности на "Газпром" ще нараснат на 380 милиарда кубика газ годишно. С тях компанията ще може да доставя на Европа двойно повече газ от сегашния обем.

С оглед на кризата в Европа и спадналото търсене това са нереални числа, а предстоят разходи за десетки милиарди долари, пише вестникът. Според него за Русия "би било по-изгодно да получи контрола над украинската газотранспортна система", съответно да намали инвестиционната програма на своя газов монополист. "Но кой ли в Русия няма навика да харчи с лека ръка?", отбелязва "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?