Русия откри находището Ямал, Путин поръча нова политика в отговор на шистовия газ

Русия откри находището Ямал, Путин поръча нова политика в отговор на шистовия газ

Руският президент Владимир Путин поръча на газовия монополист "Газпром" да развива нова експортна политика в отговор на нарастващия дял на втечнен газ и шистов газ на енергийните пазари.

"Ние не сме новаци на газовия пазар и добре познаваме законите му. Затова ние днес трябва да действаме на този пазар пределно икономично и в същото време много гъвкаво", заяви Путин във вторник по време на среща на президентската комисия, отговаряща за енергийния сектор и горивата, предаде РИА Новости.

Формулата на ценообразуване на руския газ, обвързана с цената на петрола, оскъпява руския газ в сравнение с други доставчици на европейския пазар и заплашва да редуцира присъствието на "Газпром" на външните пазари.

Нарастващите обеми на търговия с втечнен природен газ е важна тенденция на световния енергиен пазар и големи енергийни компании от САЩ и Канада вече работят в тази посока, докато все повече страни въвеждат нови технологии за производство и преработка на газ, каза Путин.

"В САЩ с помощта на тези технологии извличат газ на печалба", каза той и добави, че добивът на шистов газ в САЩ е нараснал до 214 млрд. куб.м. през 2011 година.

Путин заяви, че през ноември ще бъде одобрена доктрината за енергийна сигурност на Русия.

Доктрината предвижда да се повиши енергийната ефективност на всички сектори в местната икономика и да се гарантира недисриминационен достъп на руските износители до външните пазари, каза Путин.

Той отбеляза, че конфигурацията на европейския енергиен пазар е започнала да се променя: страните от ЕС, диверсифицирайки доставките си, често приемат не винаги коректни, по думите му, от гледна точка на международното право вътрешни решения, които при това не са съгласувани с партньорите.

Президентът освен това поръча Русия да промени своята енергийна политика като вземе предвид нарастващото търсене на нефт и газ в Китай. Това разкрива нови възможности за Русия, допълни той.

Освен Китай, той посочи Япония, Индия и други страни от Азиатско-Тихоокеанския район, които са крупни потребители.

От краймосковската си резиденцията Путин взе участие чрез видеомост в официалното откриване на Бованенковското газово находище на Ямалския полуостров, чиито запаси се оценяват на около пет трилиона куб. метра.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че през 2013 г. от там ще бъдат добити 46 млрд. куб. м. газ. Към 2017 г. обемът ще нарасне до 115 млрд. куб. м., а по-нататък и до 140 милиарда.

Добиваният газ от новото находище е основно за европейските пазари.

В началото на септември Европейската комисия започна официално разследване срещу "Газпром" заради съмнения, че нарушава антимонополното законодателство. Руският монополист смята, че разследването е предприето като опит за натиск върху него да понижи газовите цени. Впоследствие еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че цената на изнасяния от Русия газ трябва да е еднаква за всички страни в ЕС.

В средата на септември Европейският парламент одобри закон, според който националните правителства на страните членки са задължени да съгласуват с ЕК междуправителствените си енергийни договори.

В отговор на разследването Кремъл издаде указ, който задължава стратегическите руски компании да могат да променят условията по споразуменията си с други страни само след съгласуване с правителството. Наскоро руски медии съобщиха, че "Газпром" може да регистрира в Швейцария външните си активи, които обединяват холдинговите му компании. Този ход би позволил на монополиста да изведе своите структури от юрисдикцията на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?