Нови мерки срещу тютюнопушенето в Европа

Обновяването на предупрежденията върху цигарените кутии помага на пушачите да се откажат. Резултатите от ново проучване бяха съобщени по време на 12-тата Световна конференция по тютюнопушенето във Финландия, съобщи Би Би Си.

Откритието може да означава, че в скоро време на цигарените кутии в цяла Европа ще има графични изображение на органи, пострадали от пушенето, наред с предупрежденията към пушачите и информацията, която може да им помогне да се откажат от лошия навик.

Шест изследователски групи от Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Испания и Швеция установиха, че предупредителните надписи върху цигарените кутии остаряват и вече не правят впечатление на пушачите.

Изглежда предупрежденията, написани с малки букви, вече нямат ефект и много пушачи в Европа смятат, че с тях правителствата и тютюневите компании просто отбиват номера. Те не се възприемат като сериозен опит да се помогне на пушачите да изоставят порочния си навик.

Важно е предупрежденията да бъдат непрекъснато обновявани, за да действат на пушачите. Една от идеите е да се поставят на пакетите снимки на разядени от пушене бели дробове, както се прави в Канада. Изследователите посочват още, че е важно да се дава информация на пушачите къде могат да получат помощ за отказване.

На срещата бе обявено още финансирането на кампании срещу пушенето в Южна Америка, Азия, централна и източна Европа и Африка. Главната цел на тези кампании ще бъде да се лобира пред правителствата да подпишат, ратифицират и спазват Рамковата конвенция за контрол на тютюнопушенето - първия световен договор в областта на здравеопазването, постигнат със съгласието на всички страни от Световната здравна организация през май тази година.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?