Агенцията за национална сигурност на САЩ опроверга немска публикация

Обама не бил уведомяван за подслушването на Ангела Меркел

Обама не бил уведомяван за подслушването на Ангела Меркел

Ден, след като германският седмичник "Билд ам зонтаг" публикува сведения от източници от американските тайни служби, според които амерканският президент Барак Обама е одобрил подслушването на канцлера на Германия Ангела Меркел, Агенцията за национална сигурност на САЩ опроверга тази информация.

"Медийните съобщения, в които се твърди обратното, не са истина", заяви говорителят на агенцията Вани Вайнс, цитирана от ДПА.

По думите ѝ шефът на службата генерал Кийт Алекзандър не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер, нито пък е обсъждал каквито и да било предполагаеми операции, които да я засягат.

Реакцията на Вайнс съвпадна с публикация на в. "Уолстрийт джърнъл", в която се съобщава, че Агенцията за национална сигурност е прекратила подслушването на Меркел, както и на редица други световни лидери, след като Белият дом е научил за тези програми.

Това лято американски и британски медии публикуваха информация за секретни програми на АНС за следене, която им бе предадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. След това Белият дом започнал вътрешно разследване, което показало, че агенцията е подслушвала телефонните разговори на около 35 държавни глави.

Когато Белият дом научил за програмите, било взето решение да се прекрати подслушването на някои лидери, в това число и на Ангела Меркел.

Администрацията не е спряла всички подобни програми, тъй като чрез тях се получават необходими на САЩ разузнавателни данни, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът отбелязва, че не знае кого от световните лидери освен канцлера агенцията е престанала да подслушва.

Според изданието президентът на САЩ Барак Обама в продължение на почти пет години - от встъпването си в длъжност - не е знаел, че американското разузнаване следи разговорите на световни лидери. Според източници на "Уолстрийт джърнъл" това се дължи на факта, че АНС извършва едновременно толкова голямо количество операции, че просто не е в състояние да уведомява президента за всяка от тях.

По думите на представител на администрацията конкретните решения се вземат на равнище АНС, президентът не ги подписва. Но сега тази практика се преразглежда.

Според източниците от агенцията, цитирани от "Билд ам зонтаг" обаче, държавният глава на САЩ е знаел за действията на разузнаването. Изданието съобщи още, че американските агенти не само са подслушвали германския канцлер, а са имали възможност да четат съдържанието на кратките текстови съобщения в телефона ѝ.

В събота разкрития за подслушването направи и германският в. "Шпигел", като съобщи, че подслушването на телефона на Ангела Меркел е било в списъка със задачи на американската Агенция за национална сигурност от 2002 г., припомня ИТАР-ТАСС.

Когато излязоха първите информации за следенето на телефона на Меркел, тя се обади да потърси обяснения от Обама, който я уверил, че нищо не знае по въпроса. Той ѝ е казал, че ако е знаел за следенето, е щял да разпореди, то да бъде прекратено, написа още "Шпигел".

Изявлението на АНС е необичайно. Агенцията рядко коментира публично конкретни твърдения за дейностите ѝ по следене на комуникации, отбелязва британският вестник "Гардиън".

Белият дом и АНС са под засилващ се натиск да разкрият в каква степен Обама и високопоставени представители на администрацията са знаели за операции на САЩ по подслушване на лидери на страни съюзници.

Във Вашингтон се появяват първите признаци, че администрацията на Обама може да се постарае да се разграничи от АНС, като направи извода, че шпионската агенция е превишила правомощията си. Мнозина високопоставени конгресмени вече заявиха, че АНС не ги е информирала по подходящ начин за естеството и мащабите на дейностите си по подслушване, пише "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?