За да се разтовари бюджетът на НЗОК

Обмисля се връщане на държавата във финансирането на онкомедикаментите

Пламен Цеков ще търси диалог с институциите въпреки обтегнатите им отношения

Обмисля се връщане на държавата във финансирането на онкомедикаментите

Държавата отново да поеме част от разходите за най-скъпоструващите онкомедикаменти, за да се разтовари отчасти бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е в сериозен преразход по това перо. Това е било обсъждано в касата с онкоспециалисти, съобщи във вторник управителят ѝ Пламен Цеков.

Той заяви, че идеята ще бъде представена на парламента и здравния министър въпреки обтегнатите отношения, в които е с тях заради исканията за неговата оставка.

 

Идеята е терапиите с най-скъпо струващите лекарства да се одобряват и финансират от специален фонд към здравното министерство, подобно на Фонда за лечение в чужбина. Цеков заяви, че по груби сметки става въпрос за годишен разход от 30-40 млн. лева.

 

По този начин държавата ще се върне във финансирането на част от онколекарствата, които през последните години поетапно прехвърли изцяло като ангажимент на НЗОК.

 

“Идеята е в суров вид, беше обсъдена в Надзорния съвет на касата с онкоспециалистите и се стигна до извода, че онколечението е скъпо струващо и, ако искаме да имаме адекватно лечение на тези заболявания, трябва да залагаме по-голям ресурс“, обясни Цеков.

 

Той допълни, че ако се приеме, формирането на отделен фонд може да се регламентира при приемането на бюджета за следващата година.

 

Цеков посочи, че онкоспециалистите са били категорични, че не искат да се върне старата процедура за финансиране на онколечението в Министерството на здравеопазването. “Удовлетворява ги това, което се случва в касата в момента“, заяви той.

 

“Не винаги чистото решение е най-удачното – да се финансира само от държавата или само от касата“, допълни той.

 

Цеков припомни, че бюджетът за онколекарства беше актуализиран от 90 млн. лева на 107 млн. лева, като досега са изразходвани 78 млн. лева. “Със сигурност в края на август-началото на септември ще има още една актуализация на бюджета за онколекарства, имаме резерв да пренасочим средства от други пера, където не са усвоени“, заяви той.

 

Освен това Надзорният съвет на касата му е възложил да изпрати писмо до финансовия министър със запитване при какви условия могат да бъдат използвани 82 млн. лева неусвоени пари от вноски, които в края на миналата година бяха върнати в държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България