Здравните вноски все повече подпомагат държавата, а не осигурените

Здравните вноски все повече подпомагат държавата, а не осигурените

Вечно свършили направления за преглед при специалист, отказ на болници да приемат пациенти заради ограничения и лимити – това са само част от затрудненията, с които всекидневно се сблъскват хиляди българи. Затова и все повече хора се питат какъв е смисълът да плащат здравни вноски, щом всеки път, когато им се наложи да ползват помощ, тя им се отказва или ги насочват за “следващия месец“.

Дежурното обяснение за лимитите, които не позволяват всеки осигурен да се дореди до платени от касата здравни услуги, е недостатъчният бюджет на НЗОК. Ясно е, че с най-ниските доходи в Европа, които се облагат и с ниска ставка – 8 процента - няма как да се получи най-уредената здравна система. Но когато и тези пари от здравни вноски буквално се ограбват от държавата, това няма как да бъде подминато равнодушно.

Източването на здравната каса от държавата е факт от няколко години. То съвпада с мандата на финансовия министър Симеон Дянков, който като вицепремиер отговаря за здравеопазването.

Първата стъпка в тази посока бе в края на 2010 година. Тогава държавата сложи ръка върху 1.4 млрд. лева от резерва на НЗОК, трупани в продължение на десет години, за да гарантират финансовата стабилност на институцията и да подпомогнат бъдещи реформи. Парите преминаха по сметки на републиканския бюджет и станаха част от общия фискален резерв на държавата. За всички е ясно, че здравната система никога повече да може да разчита на тези средства, колкото и финансовият министър да обяснява, че те стоят по сметки в БНБ и не се харчат.

Следващото отклоняване на пари от здравни вноски стана с бюджета на касата за 2011 година, по силата на който НЗОК преведе 340 млн. лева на здравното министерство, за да може то да финансира редица медицински дейности. Това бе направено, тъй като бюджетът на здравното министерство беше драстично намален. Или иначе казано – държавата започна да дава по-малко пари за здравеопазване и прехвърли повече финансова тежест на здравно осигурените.

През 2012 година част от финансовите ангажиментите на здравното министерство бяха прехвърлени на НЗОК. И по тази причина трансферът, който касата прави към министерството, бе намален до 100 млн. лева. През тази година обаче депутати сезираха Конституционния съд и той се произнесе, че трансферът е противоконституционен. Вместо да се съобрази с решението на КС, обаче, държавата започна да крои нов план как бюджетът на касата да продължи да се товари с нови и нови дейности, а здравното министерство все повече да абдикира от отговорностите си.

В резултат на това беше решено, че от 2013 г. интензивните грижи, онкодиагностика с PET-скенери, ин витро процедурите и ваксинопрофилактиката вече ще се плащат от НЗОК, а не от здравното министерство.

Освен че постоянно товари НЗОК с нови и нови отговорности, държавата не се поколеба да прибере милиони левове от бюджета ѝ в края на годината

В края на 2011 година касата се е озовала с неподозиран от никого излишък от 9 млн. лева, който е потънал в републиканския бюджет. Това излезе на бял свят едва преди няколко месеца, когато парламентът разглеждаше изпълнението на бюджета на НЗОК за 2011 година.

В края на тази година обаче държавата е на път да прибере далеч по-внушителна сума. Първо, 41 млн. лева от неусвоения трансфер на касата към министерството, след произнасянето на Конституционния съд и второ – излишък от още 40 млн. лева от събрани в повече здравни вноски или общо 80 млн. лева.

Изненадващите излишъци в бюджета на здравната каса пък будят сериозни съмнения за това дали умишлено не се залагат по-ниски приходи, за да  може държавата да прибира в края на годината неусвоените остатъци.

Ако се направи сметка за всички усвоени от държавата през последните години пари от здравни вноски, сумата набъбва до 2 млрд. лева.

Източването на здравната каса се представя от управляващите като грижа за пациентите, а най-абсурдно е, че това безобразие се подкрепя и от някои  пациентски организации. Истинските пациенти, които всекидневно получават откази и биват отпращани, отлагани и тормозени, понеже се е изчерпал този или онзи лимит, едва ли са наясно как определени организации защитават интересите им.

 Подобни действия от страна на държавата тотално сриват основните на здравноосигурителния модел у нас и карат все повече хора да търсят начини да не се осигуряват. Може би това е една от причините през последните години броят на здравно неосигурените постоянно да расте. А връщането им в системата не минава през забраната да си продадат колата и апартамента, ако не са си платили вноските, както предлагаше здравният министър Десислава Атанасова, а през възстановяването на доверието в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари