Парламентът окончателно узакони прехвърлянето на нови дейности към НЗОК

Парламентът окончателно узакони прехвърлянето на нови дейности към НЗОК

Прехвърлянето на нови дейности от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше окончателно узаконено от депутатите, които приеха в четвъртък на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. С тях стана възможно финансиране на нови медицински дейности да става с решение на Надзорния съвет на НЗОК, когато няма подписан Национален рамков договор между касата и Лекарския съюз.

Тази точка беше включена в дневния ред на парламента експресно, само ден след като промяната бе одобрена от парламентарната здравна комисия на второ четене. Първото четене също мина набързо преди празниците, за да може промяната да е факт възможно най-бързо през новата година.

Така НЗОК ще плаща за интензивното лечение, ваксините, ин витро процедурите, амбулаторното проследяване на пациенти с психични заболявания и кожно-венерически заболявания, както и онкодиагностиката с РЕТ-скенери. До миналата година тези дейности бяха ангажимент на здравното министерство, но реално те пак се финансираха от касата, с трансфер от 100 млн. лева към министерството.

Трансферите от касата към министерството бяха въведени през 2011 година по идея на финансовия министър Симеон Дянков с цел икономия на бюджетни средства. Така бюджетът на здравното министерство беше драстично намален и подпомогнат със субсидии от здравни вноски. В средата на 2012 година този трансфер беше обявен за противоконституционен, след което управляващите решиха, че ще прехвърлят дейностите към НЗОК, за да продължи тя да ги плаща.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов коментира, че законопроектът на практика слага край на здравното осигуряване в България, защото дава възможност за заобикаляне на рамковото договаряне и прехвърля повече отговорности на осигурените.

Мая Манолова от БСП пък заяви, че ГЕРБ зачерква едно от основните си предизборни обещания - възстановяването на договорното начало като по думите ѝ Надзорният съвет на НЗОК ще замести съсловната лекарска организация.

“Въпреки негативните изказвания на колеги от опозицията, че договорното начало се премахва и ние еднолично взимаме решения, това решение е изцяло в полза на българските пациенти, коментира от своя страна здравният министър Десислава Атанасова.

Тя съобщи, че с одобрените преди ден от Министерския съвет основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването на четири нови клинични пътеки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?