Лекарите бойкотираха рамковия договор, за да спрат прехвърляне на дейности към НЗОК

Ръководството на БЛС, сн. БГНЕС

Делегатите на събора на Българския лекарски съюз (БЛС) се обявиха единодушно против подписването на Националния рамков договор за 2013 година, който реграментира цените и обемите на медицинските дейности, плащани от здравната каса.

С бойкота на рамковия договор лекарите искат да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ако рамков договор не се подпише, догодина ще трябва да се работи по тазгодишните правила, ако Министерският съвет не наложи еднолично новите.

”За” подписването на рамковия договор гласуваха едва 27 делегати,  а 224 души бяха ”против”. 15 души са гласували с ”въздържали се”.

След като през тази година трансферът от 100 млн. лева от НЗОК към здравното министерство беше обявен за противоконституционен, управляващите решиха, че от догодина ще прехвърлят дейностите, които се финансираха с трансфера, да се плащат директно от касата. Това предизвика недоволство сред лекарите, които смятат, че така на практика се заобикаля решението на Конституционния съд. Така от 2013 година НЗОК ще плаща за интензивните грижи в болниците, инвитро процедурите и ваксините – дейности, които по принцип са отговорност на държавата и не би трябвало да се финансират от здравни вноски, защото те се полагат и за неосигурени пациенти.  Управляващите твърдят, че с пари от здравни вноски няма да се плаща за неосигурени, но няма гаранции за това.

Лекарите на събора поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков. В декларация на БЛС се посочва, че той ”многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет”. През тази година 41 млн. лева от неусвоения трансфер от НЗОК към здравното министерство ще влязат в републиканския бюджет.

”В средата на годината Конституционният съд даде ”червен картон” на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лева да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години”, се казва в декларацията на БЛС.

”Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни ”алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора”, смятат лекарите.

БЛС прие и декларация  срещу практическото одържавяване на здравната каса. В нея се призовава премирът Борисов да предприеме нужните действия за ”деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно и прозрачно управление”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?