Обновление: БСП отива на избори без "двамата Руменовци" и други стари лица

Станишев обвиняван, че прави еднолично чистка, вместо да готви партията за изборите

Румен Овчаров и Румен Петков, Сн: БГНЕС

БСП отива на избори със значително обновена депутатска листа, като лидерът на партията Сергей Станишев най-после успя да се справи с вътрешните си опоненти Румен Петков и Румен Овчаров, които след 12 години присъствие в парламента ще останат извън него. Листите са "прочистени" и от други одиозни фигури като Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, които заедно с "двамата Руменовци" бяха министри на Станишев в правителството на тройната коалиция. С парламента се разделя и Кирил Добрев.

След драматичния пленум на БСП във вторник, който определи водачите на изборни листи, Станишев заяви, че съотношението между стари и нови водачи е 50:50. Самият Станишев съобщи още миналия месец, че дори партията му да спечели изборите, той няма да е премиер.

Предстои да се види какъв ще е ефектът от трудно постигнатия баланс на силите в БСП, при положение, че според последните социологически проучвания социалистите продължават да изостават след ГЕРБ и не е ясно дали тази тенденция може да се пречупи до 12 май.

Без Румен Петков и Румен Овчаров

Румен Петков няма да участва в листата за депутати, но ще бъде в основата на организацията на кампанията в Плевен, каза пред журналисти Стефан Данаилов на излизане от централата на "Позитано" 20.

Популярният актьор, който е сред най - харизматичните лица в БСП, е предложен да води червените листи в Плевен и в Пловдив.

Румен Петков си е направил отвод, но не е само той, каза Стефан Данаилов. По думите му това са направили 90 на сто от познатите лица от кабинета "Станишев". Жестът им е много положителен, коментира Данаилов. Той посочи, че именно Румен Петков и областният председател на БСП в града Васил Антонов преди пет дни са го поканили да оглави листата в Плевен.


Станишев: Половината от водачите на листи са нови лица, но с доказани имена

Лидерът на БСП обяви след края на заседанието на Националния съвет на БСП, че му е било много трудно да се раздели със "стари другари", но е трябвало да се пристъпи към обновление на листите. Той отрече да е правил чистка, което било в разрез с разбиранията му и обясни, че с действията му БСП не се превръща в партия от лидерски тип, защото никога не е била такава и не може да бъде.

Съотношението между стари и нови водачи в листите на БСП е 50 на 50. Това е сериозен знак за обновление и за това, че чуваме очакванията на гражданите, каза пред журналисти Станишев и наблегна колко важно е безпрецедентното за последните 20 години обновление на листите на БСП за парламентарни избори.

Още

Самият Петков не скри, че не е доволен от тази развързка. Според него погрешно е било вкарването на темата за "обновлението" на партията преди изборите. "Не съм видял този млад човек Костов да обсъжда в партията си такъв тип разсъждения", каза язвително той и продължи: "Когато отговорни политически партии тръгнат да решават кадрови въпроси под натиска на улицата, смятам, че не правят правилната стъпка. Този въпрос за БСП трябва да спре още днес и да концентрираме усилия за изборите", завърши той.

Румен Овчаров е критикувал остро Станишев за "обновлението", споделиха присъствали на заседанието. Той му заявил, че по време на протестите, когато гневът на улицата се е излял към ГЕРБ, БСП започнала да говори за обновление. Овчаров тънко е похвалил Станишев за труда му по листите, но го предупредил, че е трябвало да го сподели и с други, за да не носи сам отговорността след изборите.

Гагаузов остава "редови" партиец, Масларова вероятно ще го последва

Бившият строителен министър Асен Гагаузов обяви преди няколко дни, че смята да се оттегли от политиката. След пленума той коментира, че все пак няма да загърби политиката, но не желае да е депутат, защото "трябва да се даде път на младите".

Михаил Миков, който е бил избиран винаги във Видинския многомандатен район, и на тези избори е предложен за водач на листата във Видин.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски ще бъде водач на листата във Варна, а в Бургас ще води зам.-министърът на регионалното развитие в предишното правителство Димчо Михалевски. В Смолян начело ще е успешната, според БСП, бивша кметица на общината Дора Янкова, В Търговище - Георги Божинов, депутат в няколко народни събрания.

В Ямбол е Атанас Мерджанов, а Мая Манолова отново ще води листата на БСП в Кюстендил. В Монтана е юристът от кабинета "Виденов" Младен Червеняков, "старо лице" в политиката на левицата.

В Пловдив - област водач ще е зам.-министърът на земеделието и бивш председател на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, а в Силистра - Антон Кутев.

Водещ листата в Перник ще е Ангел Найденов, който, ако бъде избран, ще е депутат в пето поредно Народно събрание. Милко Багдасаров, лидер на местната организация, ще води в Кърджали, където БСП трудно успява да отвоюва добро представителство заради доминиращото влияние на ДПС, а на миналите избори пробив направи и ГЕРБ.

"Компромисът" Димитър Дъбов

Като компромис се сочи предложението за водач на листата в Шумен да бъде Димитър Дъбов. Активният поддръжник на лявото течение в партията Янаки Стоилов, считан за един от малкото доказано почтени ветерани в БСП, ще води във Враца и Русе, в Сливен ще е близкият до Станишев Валери Жаблянов, в Добрич - лидерът на младежката партийна организация Явор Гечев, известен с поредицата в последните дни на публични "разкрития" за корупцията в правителството на ГЕРБ.

В Габрово водач е Йордан Стойчев, във Велико Търново - Мариана Бояджиева, в София област - Корнелия Нинова, спорната зам.-министърка в правителството на Станишев, а в Благоевград - Емил Костадинов.

Близкият до Станишев бивш зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов ще е водач в Ловеч, а ръководителят на кабинета на Станишев на "Позитано" 20 - социологът Татяна Буруджиева, е предложена за Разград.

Евродепутатът Илияна Йотова ще е начело на листата в Пазарджик, а в Хасково - Драгомир Стойнев. Йотова каза, че до дни ще реши дали се отказва от Европарламента.

Лидерът на партията Сергей Станишев ще е водач в 25 МИР в София. Той ще води и листата в Стара Загора. В 24 МИР водач ще е Петър Курумбашев, а в 23 МИР - общинският съветник Жельо Бойчев, считан за компромисна фигура, защото е близък до Румен Овчаров.

Местните структури срещу парашутистите

Според участници в заседанието предложенията за разпределение на вторите и третите места е предизвикало напрежение и недоволство. Представители на местните структури са били неприятно сюрпризирани от "спускането" за водачи на листи на хора, които не са познати в съответния район, заради което партийните структури губят желание за работа.

Неприятни емоции са предизвикали и предложенията за избираеми места за коалиционните партньори на БСП. Както е известно, БСП ще се яви на изборите в традиционна коалиция, включваща Комунистическата партия, Земеделския съюз "Ал. Стамболийски", Българската социалдемокрация, "Евророма" и "Нова Зора".

За коалиционните партньори се предлагат вторите места в листите в Плевен, Пловдив - област, Бургас, Варна, Сливен и Хасково. Предложени са и две трети избираеми места - в София област и Кюстендил.

Част от номинираните за водачи са научили къде ще водят листи едва днес преди заседанието сутринта на Изпълнителния съвет на партията. Някои от тях са били силно изненадани от избора на района, направен, според тях, еднолично от Станишев.

Водачите на листи:

Сергей Станишев – 25 МИР-София и Стара Загора

Петър Курумбашев – 24 МИР-София

Жельо Бойчев - 23-и МИР-София

Янаки Стоилов – Враца и Русе

Пламен Орешарски – Варна

Стефан Данаилов - Пловдив и Плевен

Мариана Бояджиева - Велико Търново

Михаил Миков – Видин

Мая Манолова - Кюстендил

Илияна Йотова - Пазарджик

Корнелия Нинова - София област

Ангел Найденов - Перник

Атанас Мерджанов - Ямбол

Антон Кутев - Силистра

Емил Райнов - Ловеч

Димчо Михалевски – Бургас

Явор Гечев - Добрич

Светла Бъчварова - Пловдив област

Милко Багдасаров - Кърджали

Емил Костадинов - Благоевград

Валери Жаблянов - Сливен

Георги Божинов - Монтана

Дора Янкова - Смолян

Драгомир Стойнев - Хасково

Татяна Буруджиева - Разград.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?