Онкологията ощетена с половин милион лева за две години

Онкологията ощетена с половин милион лева за две години

Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) е била ощетена с около 500 000 лева само в последните две години заради сключвани неизгодни договори, научи Mediapool. Отскоро болницата има нов директор – доц. Здравка Валерианова. Тя наследи бившата директорка Петранка Троянова, която бе сменена след няколкомесечна сага.

Срещу управлението и кадровата политика на Троянова пациенти с онкологични заболявания излязоха на протести в края на 2008 година. Неправителствени организации пък изнесоха данни за нарушения и корупция в болницата. Миналата пролет прокуратурата започна проверка в СБАЛО и поиска отстраняването на Троянова. Тя обаче отказа да сдаде поста, а тогавашният здравен министър Евгений Желев дълго отказваше да се намеси в казуса.

Дори след махането ѝ и обявяването на конкурс за нов директор се стигна до парадокса тя да го спечели отново. Това обаче стана в края на мандата на предишното правителството и Желев не посмя да сключи договор с нея. В момента Троянова е с повдигнато обвинение за длъжностни престъпления.

Юрист, който консултира новото ръководство и извършва преглед на всички, сключвани през последните години договори, заяви пред Mediapool, че сред тях има както неизгодни, така и абсолютно ненужни или фиктивни. По негова оценка само за последните две години е можело да бъдат спестени половин милион лева. Той обаче коментира, че до момента са прекратени само четири договора, тъй като другите са сключени така, че на практика развалянето им ще ощети болницата още повече от продължаването им. “Напълно изрядни договори почти няма. Последиците от сключваните договори още дълго ще рефлектират върху болницата“, коментира експертът.

Един от прекратените договори е за службата по трудова медицина. След като през пролетта на миналата година става ясно, че службата се управлява от мъжа, с който бившата директорка на болницата Троянова живее на семейни начала, договорът е прекратен под обществен натиск. Набързо се прави конкурс за нова служба. Той обаче е спечелен от друга фирма, която се оказва регистрирана на адреса на предишната. “По-лошото обаче е, не толкова на кого е самата фирма, а това, че тя не е извършила това, за което ѝ се плаща – оценка на риска на работното място“, посочи юристът.

Прекратен е и договор с медицински център за ползването на апаратура на стойност 6 000 лева годишно. Собственик на 100% от капитала на медицинския център е самата онкологична болница. “Така на практика болницата е сключила договор със самата себе си на стойност 6 000 лева“, каза експертът.

Прегледът на документите показал още, че последният договор за охрана е на тройно по-висока цена от предишния. Неизгодни договори са били сключвани и за почистване на болницата. На завишени цени са доставяни лекарства за текущи нужди, извън скъпоструващите медикаменти, които се получават с централна доставка от здравното министерство. “Цените са такива, че е по-добре да си купиш лекарствата направо от аптеката“, коментира юристът.

“Неизгоден е и договорът за надстрояването на болницата за отделение по урология и административно звено, но този договор не може да се спре, защото това означава 2 млн. лева да бъдат хвърлени на вятъра“, коментира експертът.

Вече два месеца в болницата се извършва и одит от Държавната финансова инспекция.

Споделяне

Още по темата

Още от България