Прокуратурата разследва далавери в Онкологията

Прокуратурата разследва далавери в Онкологията

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу шефката на столичната Специализирана болница за активно лечение по онкология доц. Петранка Троянова. Изпратено е и уведомление до здравния министър с предложение за отстраняването ѝ докато трае разследването. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), чиито юристи са ангажирани със случая.

Производството е за престъпление по служба. Обект на разследване са обществени поръчки, ремонтни и строителни дейности, превишаване на властта и правата. За такива престъпления,Наказателният кодекс предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Сигналът за извършените престъпления бе подаден от ЦЗПЗ и от колеги на доц. Троянова през декември миналата година.

Пред Mediapool адвокат Асен Георгиев от ЦЗПЗ обясни, че ако здравният министър не освободи Троянова, то прокуратурата може да внесе в съда мотивирано искане за отстраняването ѝ докато трае разследването.

"При предварителната проверка прокуратурата е преценила, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление за образуването на досъдебно производство. В 90% от случаите досъдебните производства завършват с обвинителен акт, така че очакваме това да се случи", коментира Георгиев.

През декември от ЦЗПЗ сезираха прокуратурата и поискаха да назначи проверка за строежа на панорамния асансьор в болницата, изграждането на последния административен етаж, както и конкурсите за избор на обслужващи фирми заради подозрения за конфликт на интереси.

Освен това пациенти твърдят, че са принуждавани неправомерно да заплащат по 500 лева за лъчетерапия, за да не чакат и да преминат към лечението по-рано. Те са били заставяни да плащат изследвания, които им се полагат по клинична пътека.

Още тогава лекари и пациенти поискаха оставката на Троянова като конкретния повод бе опитът ѝ принудително да отстрани шефката на Клиниката по химиотерапия д-р Константа Тимчева чрез структурни промени в болницата. След протести на лекари и пациенти, това бе осуетено, но и Троянова остана на работа..

Според слуховете в лечебното заведение Тшефката им се ползва със силни партийни протекции от страна на БСП. Самият здравен министър Евгений Желев тогава отказа да се намеси в разрешаването на назрелия конфликт под предлог, че преструктурирането на болницата е вътрешен проблем.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?