Здравният министър отговори на протеста в онкоболницата с проверка

Заради съмнения за нарушения в онкологията се връща разследвана бивша директорка

Сн. БГНЕС

Работещите в Специализираната болница по онкологични заболявания в столицата излязоха в петък сутринта на протест срещу връщането в управата на лечебното заведение на бившата директорка Петранка Троянова. Те обвиняват здравното министерство в политическа чистка, а здравният министър Таня Андреева обяви в отговор на протеста, че в понеделник изпраща финансова и документална проверка в болницата.

През 2009 година Троянова си тръгна от поста след протести  на пациенти, лекари и медицински сестри и след като прокуратурата започна да я разследва за злоупотреби, сред които сключвани неизгодни сделки. В последствие обаче престъпления така и не бяха доказани.

Сега обаче здравното министерство връща Троянова в болницата, отново под предлог, че има данни за нарушения. Здравният министър Таня Андреева коментира рокадата така: “Истина е, че срещу един от новите членове е имало повдигнато обвинение, но след това е установено, че няма никакви нарушения и престъпления. Тогава е имало някаква лична история. Това са всички документи, с които разполагам”.

Здравният министър коментира, че не е изненадана от протестите. “Очакваше се това да се случи, но този ход беше абсолютно премислен и оценен. Държавата е сто процента акционер в Специализираната болница по онкологични заболявания. Там имам сигнали за редица нарушения. Поради тази причина използвах случая да подменя засега само съвета на директорите, който да може да изиска от директора на болницата всички данни”, обясни Андреева.

Настоящият директор на онкоболницата Здравка Валерианова подкрепи петъчния протест на служителите си, които коментираха, че не е нормално всеки, който дойде на власт да назначава свои хора в болницата.

Здравното министерство освобождава от ръководството на болницата общинския съветник от ГЕРБ доц. Лилянда Еленкова и проф. Страшимир Каранов и на тяхно място в управата влизат Петранка Троянова и Ласко Лазаров.

Здравният министър обяви, че ако след назначената от нея проверка се установи, че е действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен.

“ГЕРБ масово смени директори на болници по много по-унизителен начин и почти всички директори са партийни членове – нещо, което за мен е недопустимо... Много от директорите, дори и шефът на здравноосигурителната каса отказват да си говорят с мен. Не зная дали е по политически причини или просто, защото не съм им симпатична. Някои от тях не искат да си общуваме, което е абсолютно недопустимо”, посочи министърът.

"Нямам никакво намерение, както ГЕРБ направиха, с един удар да изчистя всички лекари, само защото са от ГЕРБ. Аз самата съм била репресирана, защото не съм била член на ГЕРБ като директор на една софийска болница и зная колко тягостно се работи в такава среда”, каза още министърът. Андреева бе директор на акушеро-гинекологичната болница "Шейново".

Попитана дали ще има още рокади в ръководствата на държавните болници, Андреева заяви, че в момента се прави анализ на годишните финансови отчети на всяка една от болниците.

“Ако някъде се установи, че болницата потъва поради недобро менажиране, ще има“, посочи тя.

“Независимо, че в дружеството държавата е инвестирала много милиони и за капиталови разходи, апаратура, всеки може да види в какво състояние е тази болница, в която за съжаление се лекуват много болни и част от тях обречени хора”, заяви Андреева.

В понеделник Андреева ще покани на среща и директора на хасковската болница д-р Славчо Близнаков, срещу чието отстраняване също се надигнаха протести в лечебното заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България