Разследваната за далавери шефка на онкологията ще бъде отстранена

Разследваната за далавери шефка на онкологията ще бъде отстранена

Директорът на Специализираната болница по онкология в София доц. Петранка Троянова, която е разследвана за злоупотреби, ще подаде оставка, а директорският борд на лечебното заведение ще бъде сменен. Това съобщи във вторник здравният министър Евгений Желев. Той посочи, че в болницата ще бъде назначен прокурист. Позакъснялата реакция на здравното министерство се очаква да стане факт по-късно днес.

Изказването на Желев обаче бе предшествано от съобщение на Троянова до медиите, в което няма и намек за намерение да освобождава поста.

"Ръководството на болницата категорично заявява, че в работата си спазва законовите изисквания в страната. Цялостната дейност, всички конкурси и обществени поръчки се провеждат според действащите нормативи и при пълна прозрачност. Ръководството на болницата е съдействало и ще продължи да съдейства на разследващите органи за изясняване на всички необходими обстоятелства. До произнасянето на компетентните органи и с цел да не се пречи на официалното разследване, няма да се правят допълнителни коментари и изявления по случая. Ръководството на болницата ще продължи да работи за усъвършенстване на условията за лечение на пациентите и за постигане на по-добри резултати", се посочва в съобщението.

Образуваното от прокуратурата досъдебно производство е за престъпление по служба. Обект на разследване са обществени поръчки, ремонтни и строителни дейности, превишаване на властта и правата. Освен това пациенти твърдят, че са принуждавани неправомерно да заплащат по 500 лева за лъчетерапия, за да не чакат и да преминат към лечението по-рано. Те са били заставяни да плащат изследвания, които им се полагат по клинична пътека.

Още проверки за корупция и конфликт на интереси

През първите три месеца на годината в здравното министерство са постъпили 21 сигнала за корупция и конфликт на интереси, показа справка на Mediapool.

Шест сигнала за корупция и конфликт на интереси в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Пловдив са постъпили през първото тримесечие в министерството. Сигналите са срещу заемащите ръководни постове служители инспекцията Симеон Павлов и Александър Корольов. Те вече се разследват от прокуратурата и ДАНС за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики, но въпреки това продължават да упражняват контролни функции.

Здравното министерство е образувало проверка и по сигнал за корупционна схема и неефективно управление на публични ресурси в Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) в София. Сигналът е подаден от служител на центъра.

Министерството е подало сигнал до ДАНС във връзка със сигнал за финансови престъпления за 400 000 лева в специализираната болница за рехабилитация в Китен, извършени от прокуристката Пепа Даскалова.

Проверка на здравното министерство тече и в Пета градска болница в София заради постъпил сигнал, че в лечебното заведение се искат "дарения " от пациенти за извършване на операция.

Сред постъпилите сигнали има и твърдения за рекет в болница "Света Екатерина".

Споделяне

Още по темата

Още от България