Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опасните язовири се увеличават, багери подхващат безстопанствените

Вече агенцията за технически надзор ще следи водоемите

1 коментар
Опасните язовири се увеличават, багери подхващат безстопанствените

Занижен контрол върху сигурността на водоемите в страната, което създава опасност за населението, сочи проверката на прокуратурата. За по-малко от година опасните язовири в страната са се увеличили с десет, показват данните на правителството. Това става след няколко опустошителни наводнения през тази година и отпуснати близо 20 млн. лв. на държавната фирма "Напоителни системи", която е отговорна да следи за състоянието на малките язовири, от които идват проблемите с наводненията.

Към момента в предаварийно състояние са 78 водоема, като всичките са малки язовири, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За сравнение в началото на март опасните язовири бяха 68 по думите на тогавашния министър на екологията Искра Михайлова.

Към момента няма непосредствена заплаха за населението от язовирите в предаварийно състояние, каза Никола Николов, шеф на дирекция "Пожарна безопасност" в МВР. Кабинетът обаче реши да отпусне 500 хил. лв. допълнително на "Напоителни системи" за извеждането им от експлоатация.

Парите, които ще се дадат на държавната фирма, са икономисани от Комисията по бедствия и аварии. На на забележка на финансовия министър Владислав Горанов, че "до вчера исканията бяха за 450 хил. лв.", Борисов казва: "Дай им 500 хиляди и да се приключи", става ясно от публикуваната от Министерския съвет по-късно стенограма от обсъждането на решението за язовирите.

Като е безстопанствен, разкопават му стената и вече не е язовир

Общо у нас има 2743 язовира, от които 268 са с неустановена собственост, съобщи след заседанието министърът на околната среда Ивелина Василева. Ако собствеността на тези язовири не бъде уточнена, държавата ще се намеси, защото това е въпрос на националната сигурност, допълни министър Павлова.

"След като е безстопанствен, той не трябва на никой, а може да доведе до човешки жертви. Отиват, разкопават стената и повече този язовир не е язовир, или гьол, или каквото е. Защото и най-малкото подобно езерце, ако се препълни и се скъса стената (отдолу обикновено има малки селца) и пак ще има двама, трима, девет загинали. Не можем повече да си го позволяваме. Веднъж бедствие, втори път бедствие – не се ли вземат мерки, си е престъпление", казва премиерът Бойко Борисов в коментар на прокурорския доклад.

"Толкова! Риск повече не може да се търпи. Там, където не се знаят собствениците, събаряме. Там, където трябва ремонт, е малко по-сложно, защото изисква финанси, но ще отрежем нещо, ще го запълним там, защото това е потенциален човешки живот", казва министър-председателят и дава предписание държавните обвинители да бъдат използвани "там, където с прокурор трябва багерът и МВР да разрушат, да се повдигне обвинение".

Единен национален контролен орган

Техническият контрол и управлението на язовирите ще бъде възложено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). За целта ще бъдат предприети законодателни промени в Закона за водите, съобщи министър Павлова.

В момента контролът върху язовирите в страната е разделен между две държавни дружества. Едното е "Язовири и каскади" на НЕК, което отговаря за 54 големи язовира, които са от национално значение. С тях няма проблеми, по думите на Павлова.

За останалите над 2000 общински и частни малки язовира отговаря "Напоителни системи", което в структурата на земеделското министерство. И двете компании обаче в последните две години са в тежко финансово състояние, а това лято наводненията в страната взеха няколко жертви.

ДАМТН вече ще проверява състоянието на язовирите и ще издава предписания за стопанисването им и безопасната експлоатация от собствениците на водоемите - ВиК-дружествата, "Язовири и каскади", "Напоителни системи", общините и частните стопани, стана ясно след заседанието.

В търсене на собствениците

Докато бъдат открити собствениците на 268 язовира, областните управители ще отговарят за тях, е решило правителството. Предвижда се да има заседание с областните управители под ръководството на вицепремиера Румяна Бъчварова. На него ще бъде представена информация за предприетите мерки по установяване на собствеността на язовирите и за предотвратяването на рисковете, които те създават.

"До сряда да ми дадете планче кое трябва да се реши със законодателна промяна, съответно веднага да влезем в парламента да кажем към всички партии, аз съм сигурен, че ще ни подкрепят, включително и опозиционните – моля ви, този закон, ето ги препоръките, дайте да го променим да ни отвържете ръцете да си свършим работа", нарежда Борисов на заседанието.

"А по другите теми – безкомпромисно: няма собственик, напукана стена... Или приключват, или съответно - тези язовири дават пари – дали е на "Национална електрическа компания” ЕАД, дали е на "Български енергиен холдинг”, дали е на някой собственик, който гледа риба – дават пари. Ние не можем да кажем на един шофьор на улицата, че понеже нямал пари да си поддържа добре автомобила, си го кара и може да убие човек. Ние го санкционираме, спираме го от движение. Нали, Вучков? Глобяваме го. Тук защо е тази "добронамереност“ – в кавички!", продължава Борисов.

Има ли язовир да цъка като бомба

Той възлага на Румяна Бъчварова за говори с областните управители и "за сряда за Министерски съвет искам да знам областните управители какво ще ми кажат за тези 268 язовира". "Искам да знам на кого са собственост. Ако не знаят, съответно да сменим областните управители. И без това към някои има напрежение – ето ти една прекрасна ситуация, за да се справим с този казус. Така че за сряда трябва да ги искаме", заявява Борисов.

"Искам да знам има ли някъде язовир, който да ми цъка като бомба, да го сложа в парламента и да кажа: господа, какво да направим – да го съборим, да го източим, да гласуваме бюджет от някое министерство да вземем, примерно, от отбраната или от вътрешно министерство, или от културата, да преценим, да го ремонтираме", казва още премиерът. После обаче дава отсрочка до петък да получи исканата информация за безстопанствените язовири

Четири преписки за престъпления по служба

До момента все още няма заведено дело заради наводненията. Прокуратурата е образувала само четири преписки за извършени престъпления по служба и за повреждане на технически съоръжения, което води до застрашаване на населението, стана ясно от приетия от правителството прокурорски доклад. Обвинението е установило, че контролът е най-слаб в Западна България, Югоизточна България, област Пловдив и Родопите.

Броят на издадените предписания е много голям (95), което говори за тежкия проблем с водоемите в страната. В някои от случаите липсва техническа документация за техническа експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, за общинските язовири и за тези с неизяснена собственост;

Прокуратурата е установила, че не се осъществява своевременно или пък въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на част от хидротехническите съоръжения. Голяма част от язовирните стени са в частично неизправно състояние. Много от речните корита и язовирни стени са обрасли в растителност. Положението е усложнено допълнително от изхвърляне на битови и строителни отпадъци в леглата на реките.

На този фон няма добра организация при възлагане на обществени поръчки за поддръжката на техническата изправност на водоемите. Това е пряко следствие от липсата на добра координация на властите и липсата на пари.

Проблемите обаче не са само финансови, сочи докладът. Властите като цяло са пасивни при упражняването на контрола и не глобяват своевременно собствениците на язовири за лошата поддръжка. Основната отговорност е на съответните басейнови дирекции, но те не осъзнават в пълна степен своите правомощия, е друг извод в доклада.

В заключение прокуратурата предлага да се активизира контролът от страна на министъра на околната среда и водите и министъра на вътрешните работи върху Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Valentin Dimitrov
    #1

    Не са само язовирите, но и минимума от защитни съоръжения малко по-надолу, което касае населението !!! ХАЙДЕ ДА НЕ ПРАВИМ ПАК НЕЩАТА НА ПАРЧЕ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.