Още 21 шоузвезди стават клиeнтела на данъчните

Още 21 шоузвезди стават клиeнтела на данъчните

Данъчните започват да проверяват още 21 чалга, естрадни, рок и рап изпълнители. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП) в петък. Поводът за проверките са многобройните сигнали, че певците масово укриват голяма част от доходите си. В началото на месеца данъчните започнаха да изясняват проходите на други 16 звезди.

В новия списък са изпълнителите Алисия, Тони Стораро, Тони Дачева, Кали, Мария Илиева, Графа, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Софи Маринова, Сашка Васева, Десислава, Емануела, Цветелина, Таня Боева, Мира, Устата, Теодора и Ерик.

Освен доходите, служителите на НАП проверят движимото и недвижимото имущество на певците, както и разходите им. След това ще се направи сравнение на установената собственост и доходи и декларираните такива.

При разминаване, проверката ще бъде задълбочена. А ако проверяваният не може да докаже произхода на доходите и имуществото си, ще бъде възложена ревизия, която ще приключи с ревизионен акт и наложени данъци върху укритите доходи. При данни за данъчно престъпление материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

От приходната агенция вече са изискали от всички продуцентски компании писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите. През следващата седмица започват и открити наблюдения на НАП в заведенията, в които популярните изпълнители имат най-често участия.

Инспекторите ще следят за оборотите в заведенията, ще проверяват каква част от входните такси се отчита като оборот, както и начинътна заплащане на хонорарите на звездите.

Собственикът на "Пайнер" Митко Димитров е имал среща с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. На нея са били обсъдени течащите проверки на НАП сред поп-фолк изпълнителите. Стефанов изрично е подчертал, че действията на НАП не са тенденциозно насочени срещу изпълнителите на "Пайнер", а се проверява целият бранш.

Той е заявил, че интересът към изпълнителите е по-голям защото са известни в обществото. "Гарантирам, че НАП ще си свърши работата съобразно закона и коректните нямат повод за притеснения", добавил шефът на данъчните.

Митко Димитров пък казал, че компанията му е изрядна към бюджета. Преди две години е била ревизирана и не са били открити нарушения, дори фирмата е получила награда за голям данъкоплатец в Хасковския регион.

Освен певците, данъчните правят масови проверки и на футболистите, които демонстрират лъскав начин на живот, но официално декларират нищожни заплати.

Споделяне

Още по темата

Още от България