Още по-нови спецекипи подхващат важни за Брюксел дела

Още по-нови спецекипи подхващат важни за Брюксел дела

Амбицията на новата власт да се покажат резултати пред Брюксел роди поредно решение за създаване на съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. Те ще бъдат натоварени с отбрани дела, наблюдавани от Еврокомисията и ще трябва в най-скоро време да ги изведат до успешен край и осъдителни присъди. Новината бе обявена в четвъртък от главния прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Цветан Цветанов и новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, който за пръв път бе представен официално пред медиите.

От изявленията на Йовчев стана ясно, че мегаагенцията е готова да се откаже от правото си да задържа и че занапред няма да се занимава с PR -акции, като дори желае да изчезне от полезрението на медиите. Шефът на ДАНС обаче смята, че под една или друга форма ведомството му трябва да задържи функциите по борба с тежката престъпност и корупция по високите етажи на властта.

Все още се решава какво ще работи ДАНС

Йовчев съобщи, че експерти на МВР и ДАНС вече провеждат консултации за изясняване на правомощията, като целта на първо място е да се избегне дублиране на функциите. Визията, която той представи, обаче, по същество не предполага лишаване на агенцията от функциите, които досега е имала. Междувременно веднага след встъпването си в длъжност новият вътрешен министър Цветанов възстанови Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГД БОП) към МВР, чиито правомощия и задачи бяха значително орязани при предходния кабинет.

Първоначалната идея на ГЕРБ беше ДАНС да стане информационно – аналитична служба, която да подпомага МВР.

"ДАНС в никакъв случай не трябва да има имиджа, изграден в последните месеци - да бъде служба, която задържа, провежда публични операции, която непрекъснато парадира в медиите", заяви Йовчев.

По думите му ДАНС трябва на първо място да се занимава с контраразузнаване и борба с международния тероризъм и екстремизъм, но да продължи по един или друг начин да наблюдава и процеси, свързани с организираните престъпни групи, тъй като са предпоставка за проникване на чужди разузнавания, както и на терористични и екстремистки организации у нас.

"Корупцията също е заплаха за националната сигурност, тъй като въздейства деструктивно върху структурите на държавната администрация, създава предпоставки за проникване в нея. Освен това може да създаде и пазарни дефекти с оглед на това, че държавата продължава да бъде най-големият клиент за бизнеса", посочи Йовчев. Освен това, добави той, корупцията уврежда гражданското общество.

"Цели поколения се увреждат и за тях става приемливо и допустимо да има корупционни практики. Това ще нанесе непоправими вреди на обществото за в бъдеще", разясни Йовчев.

Шефът на ДАНС обясни още, че ефективността на службата зависят от това стилът и методите на работа да не стават публично достояние. Той помоли журналистите "да не се споменава ДАНС". Освен това МВР и ДАНС не трябва да са в конкурентни отношения, а да са в добро взаимодействие.

Специализирани екипи по емблематични дела

Основната идея на новите специализираните екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС е да набират доказателства, осигуряващи осъдителни присъди по дела, наблюдавани от Брюксел. Такова е например делото до източване на САПАРД, където основен подсъдим е близкият до БСП бизнесмен Марио Николов.

Министър Цветанов каза, че е важно да има пет-шест знакови дела, с които да се покаже, че България е по-силна от тези, които компрометират държавата в Брюксел.

Промените по върховете на ДАНС предизвикаха и оставки на шефове на възлови звена в спецагенцията. В четвъртък стана известно, че ръководителят на Главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС Рашко Заяков е подал рапорт за оставка. Той потвърди това пред БГНЕС с краткия коментар, че "има и някои несъгласия с новия председател на агенцията Цветлин Йовчев".

Заяков има 22 години стаж в спецслужбите.

Преди дни оставка подаде и ръководителят на секретния Отдел за специални акции Велин Хаджолов. Мотивът му не бе огласен, но по неофициална информация причина за напускането му станало волното или неволно му осветяване в медиите.

Очаква се първите специализирани екипи да започнат работа в началото на септември. Главният прокурор Борис Велчев посочи, че екипите ще се водят от прокурори и ще работят по ограничен кръг изключително важни дела, касаещи корупцията и организираната престъпност.

В началото ще започнат да функционират малко на брой такива екипи, като в зависимост от резултатите, ще се прецени дали да бъдат създавани още.

Може да очакваме резултатите съвсем скоро, допълни Цветанов. Ще възложим на спецотделите трудни дела, каза Борис Велчев. Според него прокурорите ще проявят ентусиазъм за участие в тези спецекипи, но ако има много желаещи, ще те ще се избират с конкурс. Борис Велчев каза още, че ще се вземат всички мерки да спре течът на информация.

В отговор на последния критичен доклад от Брюксел и отправените в него препоръки, Борис Велчев съобщи миналия месец, че ще бъдат създадени специализирани екипи за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Освен представители на прокуратурата, ДАНС, МВР, в тях трябва да има служители от НАП и митниците. Основната им задача ще е да разследват не само лидерите на престъпните групи, а техните териториални поделения и представители.

Идеята със спецекипите всъщност не е излизала от дневния ред на правоохранителните органи. Според версията ѝ от миналата година, за която тогава Mediapool писа, това трябваше да е суперсекретно спецзвено за борба с организираната престъпност с участие на прокуратурата, ДАНС, МВР, данъчните и митниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България