От "слабо звено" до "заплаха" за екипа на ЕК

Редица чужди медии информират в сряда за дилемата, пред която е изправен председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу с кандидатурата на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева.

Според френския "Фигаро" Желева е слабото звено в новия екип на Барозу. Кандидатите често се усмихват нервно, изправени пред прожекторите и поне шейсетина евродепутати, натоварени да ги "изслушат". Някои - защото са имали едва шест седмици, за да се подготвят по темата, трудна и без това. Други - по-малко на брой, защото са внушили усещането, че имат нещо за криене, пише "Фигаро", според който Желева е застанала във вторник на трибуната "сякаш на подсъдимата скамейка".

"Сега Жозе Мануел Барозу трябва да я защити или да се отърве от нея", е цитиран да казва Ендрю Дъф, "диригента на изслушванията в Европейския парламент". "Някои отреждат максимум 24 часов срок" за целта, посочва "Фигаро".

В статията се припомня, че Желева идва от държава, към която Европа има особено отношение заради ендемичната корупция в нея. "Омъжена е за бизнесмен, чиито интереси сочат право към Русия", добавя изданието по повод съпруга ѝ Красимир Желев, шеф на бургаския клон на банка ЦКБ, която е собственост на икономическата групировка ТИМ.

Под непрекъснат огън от въпроси за неясните ѝ лични интереси, свързани с консултантска фирма в България, кандидатката изглеждаше притеснена и заела отбранителна позиция. "Неубедително" прозвучаха думите ѝ, че не коментира слухове за своя личен живот, допълва "Фигаро".

"Вчера зелените, социалистите и центристите смятаха, че кандидатурата на Желева е торпилирана. Консерваторите от ЕНП направиха българската министърка заместник-председател на своята партия и някои съжаляваха снощи, че не е успяла да се защити. Неуспехът ѝ може да сломи порива и консенсуса на леви и десни занезабавно започване на работа от новия екип. При всяко положение тя изправя пред дилема Жозе Мануел Барозу", завършва "Фигаро".

Кандидатурата на Желева може да бъде отхвърлена

Италианската агенция "Апком", цитирана от БТА, посочва, че българската кандидатура е застрашена от вероятността да бъде отхвърлена.

След края на изслушването, по време на заседание при закрити врата, състояло се късно вечерта, координаторите на различните парламентарни групи в комисията по развитието решиха да поискат нещо като двойна гаранция във връзка с Желева от председателя на новата ЕК Жозе Барозу и от юридическата служба към ЕП. От тях евродепутатите искат те да ги уведомят до 24 часа относно резултата от проверка за съпоставяне на вчерашните изявления на Желева във връзка с евентуален конфликт на интереси с онова, което тя е декларирала в декларацията си за интереситепо времето на членството ѝ в ЕП.

"Заплаха за екипа на Барозу", "Бъдещият български комисар трепери за мястото си", "Българска размяна на удари", "Съмнителни участия във фирми" - са част от заглавията, с които австрийските ежедневници информират за изслушване на Румяна Желева в ЕП.

"Стандард" цитира шефа на парламентарната фракция на социалистите, австрийския депутат Ханес Свобода: "Засега фракцията казва "не" на кандидатурата ѝ. Или обвиненията трябва да бъдат изяснени, или ще се наложи Барозу да я изтегли."

Желева не се справи с кризата при представянето си

Европейската онлайн-медия Neurope.com поставя оценка 1.5 от 5 възможни звездички на представянето на българската кандидатка.

Желева, която кандидатства за портфейл за реакция при кризи, не показа компетентност дори по отношение на най-основните елементи от управлението на кризи, както и в общуването, пише Neurope, цитиран от БТА. Тя не успя да обори обвиненията, че не е прехвърлила собствеността и управлението на консултантската си фирма "Глобал консулт", а евродепутатите останаха доста отрицателно настроени към нея. Тя предизвика смут, като се опита по време на изслушването да раздаде документи на български и немски език.

Желева може да е нарушила българските закони и правилата на ЕП, а може и да не е, но това сега вече не е важно, след като от начина, по който тя реагира на въпросите за "Глобал консулт", пролича, че ѝ липсват съществени умения в разрешаването на кризи, коментира Neurope.

"Английският невинаги е по-добър избор от родния език", пише изданието във връзка с демонстрираните от Желева езикови умения. Тя приемаше въпросите на английски, без да ползва слушалките, в които звучеше симултанен превод, а в отговорите си прескачаше от един език на друг. Тя очевидно не разбра добре няколко въпроса и даде отговори близки до материята, но не и конкретните отговори, които искаха евродепутатите, пише Neurope.

Желева очевидно беше доста нервна, ревностно поддържаше своята невинност и дори покани депутатите да посетят родния ѝ град Бургас, за да проверят на място подозренията си, пише електронното издание EUobserver.

В моментите, в които в залата не цареше атмосфера на взаимни нападки, Желева показа силно желание да подобри готовността на ЕС да реагира при бедствия и да подобри сътрудничеството между страните членки, пише "Файненшъл таймс". Тя обеща, че ако бъде одобрена, първото ѝ официално посещение ще бъде в ивицата Газа и обеща да обърне повече внимание върху сигурността на хуманитарните работници в Афганистан и на други места по света. В уводните си думи тя се опита да очарова евродепутатите чрез препратки към двете години, които прекара сред техните редици. "Парламентът винаги е бил ефективен, бърз и отзивчив в изпълнението на своите функции", каза тя. Въпреки това представянето ѝ не беше убедително, категорични са европейските издания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?