Борисов чака сигнал да оттегля ли кандидатурата за ЕК

Борисов чака сигнал да оттегля ли кандидатурата за ЕК

Премиерът Бойко Борисов ще изчака с окончателното си решение за българската кандидатура за еврокомисар до понеделник, когато юристите в Брюксел обявят дали Румяна Желева е била в конфликт на интереси.

"До този момент единственото, за което сме се разбрали с колегите в Брюксел, е да изчакаме юристите да се произнесат по казуса дали има конфликт на интереси", заяви Борисов в четвъртък пред БНТ. 

Премиерът допусна, че има вероятност да има проблеми с подадените от Желева декларации, "тъй като има няколко закона, във времето са се менили, има различно тълкуване". В случай, че Желева не е изпълнила закона, "ще понесе своята отговорност" и ще загуби подкрепата на премиера.

Към момента е ясно, че Борисов не може да предприеме самостоятелни действия, тъй като казусът с Желева се превърна в проблем на Европаралмента (ЕП) и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Чака се сделка на високо равнище между ЕНП, чийто член е ГЕРБ, и европейските социалисти, които отказват да подкрепят Желева. ЕНП предприе ответна атака срещу ПЕС, като поиска главата на словашкия кандидат за комисар от квотата на социалистите.

Очаква се конфликтът да намери решение до понеделник.

Други варианти

Борисов повтори, че е подготвен и с други варианти за еврокомисар, но отказа да посочи конкретни имена.

Той не коментира дали при евентуално оттегляне на кандидатурата на Желева за ЕК, тя ще запази поста външен министър. Едва ли обаче при такъв сценарий премиерът ще поеме риска да остави МВнР начело с дискредитиран ръководител като Желева, затова очакванията са тя да напусне министерския пост. Ако мястото ѝ в ЕК заеме Николай Младенов, премиерът ще трябва да търси и нов министър на отбраната.

След настоятелни въпроси дали през последните два дни е провел разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, премиерът лаконично отговори, че говорил, с когото трябва, и че тези разговори не се оповестяват по медиите.

Той увери, че подкрепя Желева заради качествата ѝ на компетентен човек, който само преди 20 дни е избран за зам.-председател  на Европейската  народна партия  и знае какво прави.

"Желева я взех като професор"

"Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен и може да се справи с тези задачи... "Г-жа Желева я взех като професор, който преподава на студенти в Магдебургския университет в Германия", разясни той.

В официалното CV на Желева фигурира не пише, че тя е титуляр на професорска катедра, а е отбелязанo, че през 2007 е била гостуващлектор по европеистика в Магдебурския университет.

"Дали Желева става или не става за еврокомисар е решила партия, която спечели 40% от гласовете на изборите", добави Борисов.

В същото време депутати от ГЕРБ коментираха неофициално в парламента, че има възможност Румяна Желева сама да оттегли кандидатурата си. Най-спряганото име за неин заместник е Николай Младенов, който обаче отрича да има такъв план. Според него тези информации тръгвали от медиите.

"Какъв план Б - аз съм министър на отбраната?", заяви Николай Младенов в кулоарите на НС.

Освен името на Младенов като алтернатива за българската кандидатура европейски медии посочиха отговарящата за еврофондовете Юлияна Николова и на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.Отделно от това в социалната мрежа Facebook се разрастват привържениците на група, която предлага кандидатурата на Стефан Тафров, бивш български посланик в ООН и в редица ключови европейски столици. Посочва се, че той има безспорни дипломатически качества и опит, включително по въпросите на международното сътрудничество и хуманитарната помощ, какъвто е отреденият за България ресор в новата ЕК.

Попитан дали Желева се е справила добре с изслушването, независимо от обвиненията, че е в конфликт на интереси, Борисов коментира, че ако не е успяла да се представи на ниво, то причината са българските евродепутати от НДСВ и БСП, които са я "смазали".

"Така че атаката по нея, повтарям, тя е чисто емоционална и това я извади от равновесие", посочи Борисов.

Министър-председателят каза още, че е дал пример за държавност и как трябва да се подкрепя кандидат на друга партия на международната сцена. Ирина Бокова беше подкрепена от мен, въпреки партийната си принадлежност, заяви той, визирайки избора ѝ за генерален директор на ЮНЕСКО.

НДСВ: Не дискредитираме Желева, тя се представи неубедително

НДСВ, чийто евродепутат Антония Първанова атакува Желева по време на изслушването в ЕП, обяви официално в четвъртък, че партията не е участвала по никакъв начин в действия, които целят дискредитация на кандидата на ГЕРБ за еврокомисар.

В същото време НДСВ няма претенции към Антония Първанова, която "с нищо не е нарушила правилата на поведение в ЕП".

Според НДСВ представянето на българския кандидат по време на изслушването не е било убедително.

БСП: Вместо да помогне, Борисов избра най-грешния подход

Делегацията на българските социалисти от своя страна посочи, че представянето на Желева беше оценено като много слабо от огромната част от медиите, анализаторите и членовете на ЕП, които участваха в дискусиите. "Освен че излъга и се опита да прикрие информацията за очевидното нарушаване на закона по отношение на декларирането на конфликт на интереси в продължение на близо 2 години, тя не можа да отговори смислено на нито един от зададените въпроси. Очевидно е, че изискванията за член на ЕК далеч надвишават възможностите и капацитета на г-жа Румяна Желева", се казва в съобщението.

Социалистите смятат, че "вместо да помогне за максимално безболезнено и бързо решаване на сложния и деликатен казус, който постави в трудна ситуация както председателя на ЕК, така и парламентарните групи в ЕП, българското правителство в лицето на министър-председателя избра най-грешния подход на агресия и липса на обективност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?