“Отвори врата за доброто“: Промяната е възможна, когато не сме сами

Защо има смисъл да даряваме дори малки суми и кака да насърчаваме каузи, които търсят системни решения

За 12 години хората са дарили над 9.5 млн. лева чрез дарителската платформа DMS и са подпомогнали 872 здравни, социалнни, екологични, образователни и др. каузи. С над 180 активни каузи в момента и обновен сайт платформата стартира кампанията "Отвори врата за доброто. Влез, стани дарител!". Тя цели да окуражи и напомни на хората, че дарителството може да е лесно и удобно и няма значение дали даряваш малка или голяма сума еднократно или подкрепяш редовно дадена кауза – всеки жест е важен и от значение и може да промени нечий живот или цяла система към по-добро.

Защо да дариш през DMS?

Сигурно всеки ден попадате на кампании за набиране на средства за различни инициативи – за лечение на хора, за покупка на медицинска апаратура, подкрепа на възрастни хора или училищни проекти. Някои набират популярност в социалните мрежи стремглаво и за часове успяват да съберат необходимите суми, особено ако историите на хората бъдат показани по телевизията. Но има и десетки други, които не стигат до вас, а също заслужават подкрепа. Към тях е насочена кампанията на DMS "Отвори врата за доброто. Влез, стани дарител!".

"Много малка част от тези над 180 кампании имат ресурс да се популяризират шумно, да привлекат медии, известни личности, които да ги подкрепят. Идеята е ние да промотираме маханизма, така че хората да влязат, да разгледат, да изберат и да подкрепят кауза, за която ние гарантираме, че средствата ще бъдат изразходвани по предназначение", коментира пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум (БДФ), една от двете организации заедно с Bcause, които стоят зад платфоримата .

Красимира Величкова

Коя кампания е успешна?

Успехът има много измерения – когато става въпрос за лечение на хора – успешната кампания е тогава когато парите са събрани и човек се е излекувал. И за тях е по-лесно да се води статистика – казва Величкова. Но отвъд числата и статистиката са десетки кампани, които постоянно, упорито и години наред подкрепят определена кауза и се борят за системни промени и решения. Например – не просто да се набират средства за лечение на отделни хора или купуване на апаратура, но да се извличат изводи за пролуките в здравната система и да се работи за нейната промяна.

"Има каузи на организации които продължават 10 години да набират средства – и за промяна на околната среда, и за подкрепа на възрастни хора, и за подобряване средата в училища и за училища и за църкви. Ако преброим инициативите, които поне с малко нещо са променили и са допринесли за подобряване на средата – дали са възможност на ученици да отидат на състезание, дали са възможност на организации да обгрижват възрастни хора, то тогава успехите на тези каузи благодарение на дарителите са много отвъд статистиките", убедена е Величкова.

Защо е важно да подкрепяме търсенето на системни решения?

"Аз бих отправила послание към дарителите да подкрепят каузии, които макар и да не изглеждат много атрактивни, търсят системна промяна на проблемите", казва тя. Защо е важно това и кои са примерите за такива каузи?

Как да дариш лесно и сигурно?

DMS предлага четири механизма за бързо, удобно и надеждно набиране на средства: еднократни или абонаментни SMS-и на кратък номер 17 777, чрез онлайн дарения през системата на ePay и посредством виртуален POS терминал на ОББ. 

С DMS платформата е лесно и бързо да се дари, както с изпращане на SMS-и, така и чрез онлайн дарения. Това, което гарантират двете организации – Дарителският форум и Bcause, които стоят зад DMS, е, че всяка една от кампаниите се проверява и средствата се използват за това, за което са дарени. Дарителските SMS-и са освободени от ДДС.

Между 90 и 95 % от средствата на дарителите стигат директно до кампаниите. С останалите средства се поддържа платформата, която не работи за печалба, а цели да развива и популяризира дарителството.

"Моя много любима кауза е тази на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Много често като гледаме новините се радваме на медалите, които учениците носят от различни състезания по математика, астрономия, физика и други естествени науки. Но това, което не знаем е, че голяма част от тяхната подготовка, включително и пътувания, не се покрива нито от общинските, нито от държавния бюджет. Всъщност, това, което Сдружението на олимпийските отбори по природни науки направи е, че освен че набира средства, за да осигури безпроблемната подготовка, е в непрекъснат диалог с МОН да се намери най-успешната формула за това те да бъдат обгрижени изцяло с публични средства. И да получават качествена подкрепа за тези състезания, а не да разчитат само на дарения", разказва Величкова.

"Не че индивидуалната помощ за един човек няма значение, това да промениш живота на един човек има огромно значение. Не че е лошо да се помага поединично, но много по-добре е тя да върви с помощ към хора и организации, които търсят системната промяна. Защото когато помагаме поединично винаги рискуваме да има такива хора, за които дарителите да не достигнат", казва тя.

Когато дарителски каузи прерастват в политики

В последно време е много актуална темата доколко дарителските кампании трябва да запълват дефицити в държавните политики, когато става въпрос за здравеопазване, образование, социална политика. Трябва ли да се събират SMS-и за рехабилитация, медицинска апаратура, грижи за възрастни хора или трябва да се окаже натиск държавата да започне да запълва тези дефицити с публичен ресурс. Отговорът е някъде по средата.

Според Красимира Величкова добрите примери за дарителски инициативи са тези, които помагат при спешни ситуации и кризи, когато държавата не е подготвена да реагира. Както и такива, които прокарват успешни идеи и механизми и в последствие прерастват в държавни политики.

"Около 100 млн. лева се даряват годишно в България. Това е 0.1% от БВП. Публичният ресурс, който се разпределя за функционирането на публичните системи е невъобразимо по-голям и затова аз винаги съм си мислила, че дарителските средства могат най-полезно да бъдат използвани при спешни кризи, за които държавата не е готова и да я подпомогнат, така че да няма страдащи хора. Както беше примерно кампанията за бежанците 2013 година, когато държавата не беше готова с механизъм", дава пример тя.

"Няма дарител, който да има желание вечно да подкрепя една и съща кауза. Дарителите обикновено са пионери, които искат да създадат нещо, да създадат модел и в последствие той да се превърне в публична политика. Естествено е важно държавата да има механизми да разпознава добрите модели, защото не всички модели са добри", казва тя.

Като пример за такава успешна дарителска кауза, тръгнала от неправителствена организация и прераснала в държавна политика, Величкова дава Фондът за асистирана репродукция.

"Той започна като една частна дарителска инициатива. Но тази дарителска инициатива на година събираше по 50-100 хил. лева и финансираше много ограничен кръг двойки с репродуктивни проблеми. И когато държавата видя, че това е добър механизъм за подкрепа на семейства, защото допреди това тя не разпознаваше този проблем, тя създаде този фонд. И няма как да сравним 100-те хиляди лева събирани и дарявани от Фондация "Искам бебе" с 16 млн. на година от държавата. Това е добър пример за една дарителска инициатива, която беше възприета като политика. И това е нормалният и естествен път на всеки един дарителски проект, който се доказва, че работи ефективно и добре", казва Величкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество