Палестинците отхвърлиха условията на Нетаняху

Палестинците отхвърлиха условията на Нетаняху
Палестинците отхвърлиха условията на израелския премиер Бенямин Нетаняху за създаване на палестинска държава, и го обвиниха, че по този начин "парализира" мирния процес. В неделя Нетаняху заяви, че приема създаването на палестинска държава, но само ако тя е демилитаризирана. Говорител на президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че изявлението на Нетаняху е предизвикателство към позициите на палестинците, арабите и САЩ за решаване на проблемите в района, съобщи ББС.

След като американският президент Барак Обама призова Израел за двудържавно решение на конфликта, Нетаняху заяви, че палестинците трябва да признаят Израел като еврейска държава, а евентуалната палестинска държава трябва да няма армия, въздушен контрол и никакви възможности за контрабанда на оръжие.

Речта му обаче предизвика остра реакция сред палестинските лидери.

"Забележките на Нетаняху саботират всички инициативи, парализират всички досегашни усилия и предизвикват позициите на палестинците, арабите и САЩ", посочи говорителят на Аббас.

Палестинският преговарящ Саеб Ерекат заяви, че речта на израелския премиер "затваря вратата за преговори за статута на новата държава" и призова световната общност да не се залъгва от изявлението на Нетаняху за палестинска държава.

"Той обяви Ерусалим за столица на Израел, каза, че няма да преговаря за бежанците и израелските селища ще останат", посочи Ерекат.

"Мирният процес се движеше напред със скоростта на костенурка, а сега Нетаняху обърна костенурката по гръб", добави палестинският представител.

Говорителят на Хамас - Сами Абу Зухри определи речта на Нетаняху като "расистка" и призова арабските нации да "формират по-силна опозиция" срещу Израел.

САЩ обаче определиха изказването на израелския премиер като "важна стъпка напред". В изявление на Белия дом се посочва, че Барак Обама "вярва, че това решение може и трябва да осигури както сигурността на Израел, така и изпълнението на законните палестински искания за собствена държава и приветства ангажимента на Нетаняху към постигането на тази цел".

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че изявлението на Нетаняху е дългоочакваният отговор на речта на Барак Обама в Кайро от 4 юни, в която американският президент заяви, че строителството на израелски селища на Западния бряг трябва да спре. Нетаняху се съгласи с Обама за необходимостта от създаване на палестинска държава, но с много условности, така че това едва ли може да се смята за отстъпка пред Вашингтон, отбелязва вестникът, имайки предвид думите на израелския премиер, че еврейските селища не са "врагове на мира".

Британският в. "Таймс" пък отбелязва, че Нетаняху не само не се е подчинил на натиска на Барак Обама да приеме двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците, но дори е предизвикал президента на САЩ, като е поставил тежки условия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?