Панелките станаха модни на имотния пазар

Панелките станаха модни на имотния пазар

Панелките отново са на мода, след като в продължение на няколко месеца цените на новите и стари тухлени жилища се задържат без промяна, а продавачите отказват да правят отстъпки. Това сочи анализ на компанията “Адрес“, разпространен във вторник.

Делът на панелните жилища в общия обем реализирани имоти нараства, което е знак за съживяване на пазара и в периферията на столицата, където този тип строителство преобладава.

Търсенето на панелни жилища се дължи на два основни фактора: разположението им в райони с добра инфраструктура и административно устройство, както и ниските им цени. Освен това обявената квадратура на тези жилища е реалната използваема площ, за разлика от новото строителство, при което в площта всъщност са включени и общите части.

“Въпреки че дълго време бяха отричани заради лошото си състояние, в момента панелните апартаменти са добър избор за младите семейства със средни и ниски доходи, които искат да имат свой дом, както и за пристигащите в София от други градове на страната.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на “Адрес“.

Хората намират решение за лошото състояние на тези жилища с извършването на основен ремонт за 5-10 хил. лв.

От началото на септември 23% от купувачите на панелни жилища в София са на средна възраст и инвестират в имот за децата си. Те са традиционалисти, предпочитат да купят жилище в същия район, в който живеят и най-често разполагат с бюджет от около 25 000 евро. Убедени са, че моментът е подходящ да осигурят покрив на децата си и го правят.

Други 28% от купувачите са млади семейства, които разполагат с около 15 000 евро, получени от родители или продажба на друг имот, но текущите им доходи са ниски и трудно ще получат голямо финансиране. Така средствата им се оказват крайно недостатъчни за покупка на тухлен апартамент и те се спират на жилище с две спални, в близост до училище, детска градина, хипермаркети и спирка на метро. На тези изключително важни условия отговарят или скоро ще отговарят голям процент от панелните блокове в “Люлин“, “Младост“, “Надежда“ и “Дружба%.

Избирайки панелка купувачите се интересуват от възрастта на блока, общото състояние на сградата и поддръжката на входа. Годината на строителство се оказва ключова за купувачите, затова интересът към “Дружба 2“ и отделните части на “Младост“, където блоковете рядко са над 25-годишни, е значително по-голям в сравнение с “Дружба 1“, където панелите са строени между 1970 и 1980 г.

“Купувачите не обръщат такова внимание на състоянието на самото жилище, тъй като подобренията са планирани, но избират сградата, интересуват се от потенциала за саниране, състоянието на дограмата по коридорите, както и отношенията между съседите.”, допълва Тасева.

Моментът е подходящ не само да купиш, но и да продадеш панелно жилище, тъй като търсенето е активно и сделки се сключват и за по-малко от месец при правилно определена цена. С относително малко допълнително финансиране продалите панелно жилище могат да си купят по-голям или по-луксозен апартамент.

Най-активно се търсят малките жилища – гарсониери и двустайни. Пазар за четиристайни апартаменти почти няма, тъй като крайната им цена е с голяма абсолютна стойност. Отстъпки вече почти не се правят – със символичните 1000 до 2000 евро могат да паднат цените на по-големите имоти.

Средните цени на гарсониерите в районите с преобладаващо панелно строителство се движат между 27 и 30 хил. евро, а в “Дружба 1“ дари под 25 000 евро. Двустайните се купуват за цени от 37 и 45 хил. евро в зависимост от квартала. Между 45 и 55 хил. евро пък вървят сделките за тристайните панелни апартаменти.

Най-интересни сред продавачите са притежателите на панелни имоти, за които това е второ или трето жилище. През годините на бум, хората купуваха без да продават, понеже очакваха непрестанен ръст на цените. Кризата неочаквано и вече трайно обезцени тези имоти, а няма и перспектива за бързо възстановяване на стойността им, което кара собствениците с радост да се освобождават от тях. Със средствата от продажбата купуват друг по-перспективен според тях имот, покриват задължения или си осигуряват по-спокоен живот.

Очакванията на “Адрес“ са през идните месеци продажбите на панелки да са активни, без това да повлияе на цените им, тъй като ако не са на ниска цена, тези имоти намират реализация трудно и бавно.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?