Въпреки десетките обещания

Парламентът тихомълком се отказа да намали партийните субсидии

В бюджет 2014 не са правени нови разчети, които да ограничат парите за политическите сили

Снимка: БГНЕС

Народното събрание вероятно няма да ограничи наполовина партийните субсидии, защото подобна тема изобщо не е повдигана при обсъждането на проектобюджета за догодина, в който се регламентират средствата, отредени за политическите формации, получили над 1% подкрепа на избори. Това научи Mediapool от свои източници, участващи в работните групи по написването на проектозакона за за държавните финанси за 2014 година.

Към момента у нас се плащат 12 лв. на получен глас на парламентарни избори. Тези пари се превеждат по сметките не само на влезлите в Народното събрание политически субекти, а и на тези, които са останали извън парламента, но са прескочили еднопроцентната бариера. Размерът им е фиксиран в Закона за бюджета.

С идването на новото правителство на БСП и ДПС намаляването на партийните субсидии бе един от първите ангажименти, които пое мнозинство. В средата на юли парламентът дори прие промени в Закона за политическите партии (ЗПП) и управляващите обещаха в края на годината да изпълнят намерението си за намаляване на субсидиите. Това бе ангажиментът, който БСП и ДПС поеха, когато отхвърлиха предложенията на Георги Кадиев (БСП) за регламентиране на субсидията в Закона за политическите партии. Депутатът искаше субсидията да падне на половина – до 6 лева на глас.

Колегите му увериха, че "и това ще се случи”, но мястото на субсидиите не е в ЗПП и сумата ще бъде намалена в края на годината.

Очевидно това обаче няма да се случи. "До момента участвам в повечето работни групи по бюджета и тази тема не е повдигана, едва ли тепърва ще се повдига, понеже вече сме в напреднала фаза. Забравихме го това обещание, но това е, защото се грижим за социалните си обещания”, неофициално коментираха народни представители.

По думите на парламентаристи от ДПС, "за да няма такова предложение в бюджета, значи не искаме да се намаляват субсидиите”.

"Какво толкова ще се случи, ако партиите получават по 12 лева на глас, нали трябва да се издържаме, а и избори идват, защо сега да ги намаляваме”, заявиха депутати.

По неофициална информация основна роля в "отказа” от идеята са изиграли от националистическата партия "Атака”, която още в началото на този дебат през юли предлагаше да не се намалят парите на парламентарните партии, а икономията да се направи от отрязване от държавно субсидиране на останалите извън НС.

Социалистите и техните партньори от Движението за права и свободи също нямат нищо против вместо обещаните 6 лева да вземат 12 лева на получен глас. "Вероятно се задават два вида избори – европейски и парламентарни, наистина трябва да се финансираме, иначе как ще го сторим - отново по сив начин”, коментираха законодателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България