Пеевски измести майка си в 4 фирми, въпреки че си "отиде"

Депутатът вече притежава еднолично "Балканска медийна компания", "Био Уотър", "Био Уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е едноличен собственик на компаниите "Балканска медийна компания", "Био Уотър", "Био Уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт". Това става ясно от негова декларация по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена в Народното събрание във вторник.

Видно от справка в публичния регистър в сайта на парламента, Пеевски е придобил новите дялове от майка си, както следва – 50% от "Балканска медийна компания", "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт" и 10% от "НСН Инвестмънт".

Промяната в активите на "успелия млад мъж" не кореспондира с уверенията на премиера Бойко Борисов, който обяви точно преди един месец пред бТВ: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят".

Новите придобивки на бившия следовател, неуспял шеф на ДАНС и крупен медиен магнат очевидно не отговаря и на собствената му заявка от края на март, че се отказва от бизнес проекти в България. Тогава той последователно се отказа от сделките по придобиването на фалиралия врачански торов завод "Химко" и телевизия "Канал 3", а и продаде акциите си в пловдивската фабрика за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин".

В същото време обаче "НСН инвестмънт" финализира покупката на мажоритарния пакет от "Техномаркет България". За да се осигури оборотно финансиране на веригата магазини за техника дори като съдружник влезе "Балканска медийна компания", която вече е притежание еднолично на Пеевски. Чрез нея доксоро той и майка му Ирена Кръстева контролираха вестникарския си холдинг "Нова българска медийна група", в който влизат вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба", "Меридиан Мач".

Пеевски не се е появявал на публично събитие от края на март, когато участва в областната конференция на ДПС в Пазарджик, която се проведе във Велинград. В парламента пък не е стъпвал отпреди това. Въпреки че през последните месеци мина в неизвестност, от февруари депутатът е с назначена охрана от НСО заради данни, че срещу него е подготвян атентат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес