Пенсионните фондове обвиниха КФН, че дава невярна информация за доходността

Пенсионните фондове обвиниха КФН, че дава невярна информация за доходността

Асоциацията на пенсионните дружества обвини Комисията за финансов надзор (КФН), че е представила невярна информация за реалната доходност на универсалните фондове. Зам.-председателят на финансовия регулатор Ангел Джалъзов обяви миналата седмица пред депутатите от бюджетната комисия, че реалната доходност на схемите, в които задължително се осигуряват родените след 1959 г., е минус 0.16% за периода 30 юни 2004 - края на 2014 г.

Тя се изчислява, като от номиналната доходност на схемите си приспадне влиянието на инфлацията. От КФН са пресметнали, че за целия период на съществуване на фондовете от 2002 г. досега годишната им доходност е 1.46%. Пред депутатите обаче обясниха, че по-коректно било да се взема отрицателният резултат, тъй като през първите 2 години от работата на схемите, изчисленията се правели по различна методика.

Според асоциацията на пенсионните дружества обаче доходността е положителна въпреки инфлацията. По изчисления на организацията от 30 юни 2004 г. до края на септември 2014 г. тя е 0.48 на сто годишно, а за целия период на съществуването им от 2002 г. до края на септември 2014 г. е 0.46% на година. От асоциацията правят изчисленията си по данните към края на септември, тъй като доскоро те бяха последните официално обявени от КФН.

Пенсионните дружества нямаха възможност да изложат мнението си по време на обсъждането в бюджетната комисия през миналата седмица, тъй като не са били поканени да присъстват.

Междувременно финансовият надзор публикува данните за доходността на фондовете към края на 2014 г. Според тях за универсалните пенсионни фондове тя е средно 5.12% годишно за периода 28 декември 2012 г. - 30 декември 2014 г. При всички дружества тя е над минималните 2.45 на сто, определени от КФН. Изчисления за реалната доходност няма, тъй като такива за първи път трябва да бъдат представени след март тази година. Според НСИ обаче за този период е регистрирана дефлация, което би трябвало да повиши реалната доходност.

Доходността на професионалните схеми, в които се осигуряват работещите тежки професии, е 5.32 на сто годишно. Доброволните фондове, при които и възможностите за инвестиции са по-големи, регистрират най-добър резултат - 6.42% годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?