Плаха "светлина в тунела“ на преговорите за Брекзит

Британската преса твърди, че Лондон приел да плати на ЕС между 45 и 55 млрд. евро

Плаха "светлина в тунела“ на преговорите за Брекзит

Великобритания и Европейският съюз са се споразумели, че Лондон дължи на ЕС за "развода" между 45 и 55 млрд. евро, съобщи вестник "Дейли телеграф", цитирайки неназовани източници.

 

Ако това е вярно, отбелязва Ройтерс, то ще означава, че двете страни са се приближили много близо до споразумение на предстоящата среща на върха на ЕС на 14-15 декември, което би позволило да се премине към дебатите за търговските отношения след Брекзита.

 

Вестникът твърди, че е постигнато споразумение по принцип относно искането на ЕС за 60 млрд. евро за уреждане на финансовите отношения между Лондон и Брюксел.

 

Според "Дейли телеграф" назованата цифра (между 45 и 55 млрд.) съзнателно е оставена отворена за интерпретации.

 

От Европейската комисия са отказали коментар по това съобщение, а британски правителствен служител е казал, че не знае нищо за изнесеното от вестника.

 

Мишел Барние изрази надежда за споразумение преди срещата „на върха“

 

По-късно в сряда главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние опроверга информациите в медиите, че двете страни са се споразумели предварително за сума от около 50 милиарда евро, която Лондон дължи на ЕС за "развода".

 

Барние обаче изрази надежда, че ще бъде постигнато финансово споразумение с Великобритания преди срещата на върха на Евросъюза в средата на декември, предаде Асошиейтед прес.


По време на събитие в Берлин той посочи, че се надява на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември да може да обяви, че е постигнато споразумение. И допълни, че постигането на такава договореност с Лондон би означавала, че "че сме направили много важна стъпка в нашите отношения."

Пред агенция Ройтерс Барние заявил, че все още работи по споразумението.

Той трябва да се срещне с британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 4 декември.

 

Напредък в преговорите за ирландската граница

Същевременно се появи обнадеждаващ сигнал и около други нерешен засега проблем от първия етап на преговорите - режима на сухопътната граница между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

В преговорите между Великобритания и Европейския съюз е постигнат напредък по въпроса как да си избегне поставяне на физическа инфраструктура по границата със Северна Ирландия, след като Обединеното кралство напусне ЕС през 2019 г., съобщи ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че е редно да кажа, че е постигнат напредък, но на този етап той е недостатъчен", отбеляза Варадкар пред парламента.

В момента не сме на етап за вземане на решение. Нещата всеки ден се променят и търпят бързо развитие, допълни той.

ЕС посочи границата като един от трите въпроса, по които трябва да бъде постигнат "достатъчен напредък", за да се премине към преговори за бъдещо търговско споразумение с Великобритания - ключово за британския бизнес.

 

Третият въпрос, който се смята за най-близък до споразумение, е за правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в останалите страни от съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?