Плевнелиев препоръча стандартизиране на обществените поръчки

Думата "прозрачност" да се замени с "предсказуемост"

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви в понеделник, че стандартизираните обществени поръчки ще икономисат милиарди на българските граждани и ще осигурят коректност към бизнеса.

"Не е добре, когато всеки кмет е прекалено креативен и измисля своите обществени поръчки. Спомнете си в миналото, когато за една детска градина се изискваше фирмата да има асфалтова база в разстояние от 10 км. Спомнете си обществени поръчки за пътища, които трябваше да имат гаранции по 99 години. Крайно време е всичко това да се прекрати. Проблемът е ясен. Решението е изключително елементарно – стандартни обществени поръчки, за пречиствателни станции, за път, за градска среда", заяви Плевнелиев по време на конференция за бизнес етиката.

Своеволията на държавата и местните власти при обществените поръчки са едни от най-честите пречки пред бизнеса, като чужди инвеститори директно са поставяли проблема. В момента БОРКОР - аналитичното звено към МС с все още не много ясни функции и дейност - подготвя интервенционна система в областта на обществените поръчки и анализ на риска от корупция в държавната и общинската администрация.

Плевнелиев каза още, че институциите трябва да са предсказуеми и да има процедура, която изисква всяка промяна в законодателството да бъде подложена на анализ за устойчивост.

Форумът, в който участва държавният глава, бе организиран от Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес кръг в България. Германският бизнес се оплака по-рано тази година от лоши нормативни актове, бавни реформи.

"Все повече, като че ли, трябва да заменим думичката "прозрачност" с думичката "предсказуемост" - да могат всички да планират, да очакват какво точно ние ще решим, защото е част от една дългосрочна стратегия. Предсказуемостта на действията ни, стремежът да спазваме обещанията си са общовалидни както за политиката, така и за бизнеса", каза още Плевнелиев, който несъмнено е запознат с тези проблеми, тъй като развиваше строителен бизнес преди да влезе в политиката като министър на регионалното развитие и благоустройството през 2009 година.

"Трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим начините, по които залагаме и постигаме целите, начините, по които икономиката растеше, а правителствата харчеха публичните финанси. Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни, в условията на много ограничен ресурс се налага да избираме правилно приоритетите, да развиваме силните си страни, да инвестираме и да действаме умно и устойчиво", допълни президентът.

Според него България е поела "по добър път, който ще ни доведе до добри резултати".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес