По почина на Доган: Юнал Лютфи и Емел Етем се оттеглят от листите на ДПС

Юнал Лютви (най-вляво) и Емел Етем (най-вдясно) в компанията на Хасан Адемов и Джевдет Чакъров. Сн.: БГНЕС

Умерено обновление се очаква в депутатските редици на ДПС. След като основателят на партията Ахмед Доган се задоволи с доживотно почетно председателство, отстъпи лидерския пост на Лютви Местан и даде знак, че за пръв път няма да се кандидатира за народен представител, примерът му бе последван от Емел Етем и Юнал Лютфи. Както научи Mediapool, те няма да фигурират в листите на ДПС за предстоящите парламентарни избори.

В сряда вечер пред централния предизборен щаб на партията дългогодишният депутат и вицепремиер в кабинета "Станишев" Емел Етем е декларирала, че не желае да води листата на ДПС в нейния район Русе. Мотивът ѝ необходимото обновление в партията и даване път на младите. Вместо нея начело на русенската листа ще е областната шефка на ДПС Ферихан Ахмедова, сестра на бившия зам.-министър на земеделието по време на тройната коалиция - Бюрхан Абазов.

 

Емел Етем е народен представител на ДПС от 38-то и 39-то Народно събрание. Избрана е и в 40-я парламент, но тогава е издигната поста на вицепремиер от квотата на ДПС и министър на държавната политика при бедствия и аварии (впоследствие ведомството ѝ бе преименувано по руски образец в Министерство на извънредните ситуации, което при управлението на ГЕРБ бе закрито). В ресора на Етем влиза и Държавният резерв, поверен на отделен заместник-министър – добре познатия от "гражданската квота" на партията медиен магнат Делян Пеевски.

В началото на 2009 г. вицепремиерът Етем (по образование инженер) е произведена във военното звание майор от мобилизационния резерв. Заповедта е издадена лично от министъра на отбраната по това време Николай Цонев (НДСВ). Церемонията, на която Емел Етем е получила званието, се е състояла в Министерството на отбраната и не е била оповестена предварително.

Независимо от множеството шумни скандали, свързани с данни за злоупотреби и неадектавни реакции при бедствия още по времето на тройната коалиция, при последвалото управление на ГЕРБ Емел Етем остава странно недосегаема за гнева и разкритията на новата власт спрямо предшествениците. Твърди се, че е била надежно пазена като част от сделката на Бойко Борисов и медийната група на Делян Пеевски, контролирана от Корпоративна банка. Последния си депутатски мандат Емел Етем прекара тихо, незабележимо и необезпокоявано, както междувпрочем и колегата ѝ Джевдед Чакъров, бивш екоминистър, срещу когото ГЕРБ също не намериха никакви данни за корупция или нарушения, макар че дори авторитетни западни медии го бяха назовали поименно.

Юнал Лютфи, който също е декларирал, че се оттегля от политиката, е сред ветераните в Народното събрание. Той присъства във всеки парламент от новата история на България. Лютфи, който според собственото му описание упражнява професията "международник", е бил депутат от 7-то Велико Народно събрание досега.

Все още не е ясно кой ще поеме водаческото място на Лютфи в Хаскво. По неофициална информация това ще бъде Юджел Атила.

Засега централният щаб на ДПС е одобрил само част от водачите в многомандатните избирателни райони. Ясно е, че Делян Пеевски, който продължава да се води от гражданската квота на ДПС, този път ще оглави не една, а две листи – традиционната в Пазарджик и тази в Стара Загора, където негови противници ще бъдат Сергей Станишев (БСП) и Лиляна Павлова (ГЕРБ).

Две листи ще води и новият председател на ДПС Лютви Местан – Кърджали и Благоевград.

Депутатът Йордан Цонев традиционно ще е начело на варненската листа, а заместник-председателят на ДПС Рушен Риза, който досега не беше народен представител, ще е номер едно в Добрич.

В Смолян водач на листата ще бъде бившият член на ЦИК Мустафа Карадайъ, който е организационен секретар на ДПС. Бившият депутат Хасан Хаджи Хасан ще води листата във Велико Търново. Заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров ще бъде на първо място в Шумен.

За водач на партийната листа във Враца е определен бившият депутат Камен Костадинов. Костадинов също е сред знаковите за ДПС лица. Досега във Враца партията не е вземала мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?