Показните акции срещу кражбите в БДЖ са заради приватизацията

Показните акции срещу кражбите в БДЖ са заради приватизацията

Шумно анонсираните в последни дни акции срещу кражби на гориво и резервни части в “БДЖ Товарни превози”, които са обществена тайна от години, са заради предстоящата приватизация на дружеството. Това стана ясно от думите на ръководството на железницата, което даде пресконференция след последната проверка на гара Илиянци, в рамките на която бяха открити източени 130 л. дизел от цистерни на “Лукойл” и ОМВ.

Мерките срещу злоупотребите в “БДЖ Товарни превози” са с цел да излезе дружеството на печалба и да се намалят разходите, каза изпълнителният директор на дружеството Пламен Джуров. Очакванията са подобряването на финансовите резултати на товарния превозвач да го направят по-атрактивен преди процедурата по раздържавяване, която трябва да започне следващата седмица.

Председателят на Съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров беше още по-конкретен като каза, че благодарение на акциите потенциалните купувачи на “БДЖ Товарни превози” ще разберат, че в дружеството се правят реформи. Посочваме на тези, които проявяват интерес, къде са проблемите, каза Владимиров.

Най-вероятно новият собственик ще постави камери навсякъде, ще организира работата по друг начин, така че да не се допускат кражби, предположи шефът на БДЖ. Всичко се прави с крайната цел да се повиши атрактивността на 'Товарни превози” и да се приватизира дружеството на добра цена, продължи Владимиров.

Интересът към приватизацията на БДЖ, за който се пише в медиите, е реален, подчерта Владимиров. Дружеството е интересно и има потенциал, въпреки че никога не е било на печалба, не е било дори на нула в края на годината, каза Владимиров. Това, че “БДЖ Товарни превози” е печеливша компания са спекулации от страна на синдикатите и бивши ръководители, каза Владимиров.

По отношение на заловените с туби с гориво железничари ръководството заяви, че ги освобождава незабавно и вече са започнати 25 дисциплинарни производства. През последните дни проверки са извършени на гарите Свиленград, Дупница, Кулата, Горна Оряховица, Каспичан, Подуене, Илиянци и Волуяк.

На Свиленград дори се разиграл истински екшън с преследване на локомотив от страна на ръководството на “Товарни превози”. В шкафчетата на служителите от гарата шефовете намерили туби с около 90 л. гориво. На гарата в Дупница са открити 50 л.

Най-голямото количество е заловено на гара Илиянци, където става предаването на цистерните на “Лукойл” и ОМВ, които са клиенти на БДЖ “Товарни превози”. Ръководството на железницата подозира, че в злоупотребите там са намесени хора от всички длъжности – от най-високо до най-ниско ниво, и дори служители на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). На гарите в Илиянци и Дупница ще бъдат поставени камери, казаха Пламен Джуров. В бъдеще ще се мисли и за монтиране на камери в машинните отделения на всички локомотиви, каза той.

От кражбите на гориво “БДЖ Товарни превози” търпи загуби от порядъка на милиони, казаха от ръководството. Когато пък то е изчезнало от цистерните на доставчиците на горива – клиенти на дружеството, железницата плаща неустойки от 50 хил. лева месечно.

Другият сериозен проблем е кражбата на резервни части и предаването им за скрап. В сряда в пункт за изкупуване на метали до гара Искър бяха открити машинни части – собственост на БДЖ, които ще стигнат за ремонта на 5 вагона, каза Джуров.

Внезапните проверки ще продължат, ако трябва денонощно, закани се ръководството. Показността, с която сега се правят, е и за да предупредят крадците в БДЖ, че няма да ги оставят на мира, докато злоупотребите не спрат.

Споделяне

Още по темата

Още от България