Полицейски синдикат се възмути от президентското вето на Закона за МВР

Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространи в сряда остра декларация срещу наложеното преди ден президентско вето на новия Закона за МВР (ЗМВР).

"Не желаем по никакъв начин да поставяме под съмнение конституционното право на Президента на Република България да върне Закона за ново обсъждане в Народното събрание. В същото време сме длъжни да изразим несъгласието и протеста си срещу някои от мотивите за това, както и изненадата си от почти пълното неглижиране на проблемите, създавани от действащия ЗМВР години наред", пишат синдикалистите.

Те напомнят, че в действащия закон не се урежда заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, "с което практически узаконява ангарията".

"Припомняме, че с редица свои становища Омбудсманът на Република България потвърждава констатациите ни по тези проблеми. Припомняме, че заради тези проблеми България е обект на наблюдение по програмата EU PILOT и че през 2012 година българското правителство е поело ангажимент пред Европейската комисия тези проблеми да бъдат регулирани в съответствие с европейското законодателство до юли 2013 г.", продължава позицията.

В края на текста от СФСМВР предупреждават, че "времето за намиране на тези решения изтича, а запазването на тенденцията ще доведе до трудно предвидими неприятни последици. И тези последици ще бъдат остро почувствани не само от служителите в МВР, но и от цялото българско общество и всеки български гражданин".

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на най-спорните текстове от закона, като сред мотивите му попадна драстичната идея на управляващите да отнемат правомощието на държавния глава да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство, прехвърляйки го в компетенциите на Министерския съвет.

Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и за регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

Сред останалите нововъведения, които трябва да бъдат прегласувани от Народното събрание, са премахването на конкурсите при кариерното развитие в системата, въвеждането на т.нар. "извънщатни сътрудници" в по-малките населени места, ограничаването на правото на достъп до обществена информация, както и разделянето на досегашната Главна дирекция "Национална полиция" на "Криминална полиция" и "Охранителна полиция".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?