Полиция пази заплашени със смърт либерални опозиционери в Египет

Египетската полиция разположи охрана около домовете на видни либерални противници на правителството след призиви на твърдолинеен духовник те да бъдат убити и убийството на светски политик в Тунис, предаде Ройтерс.

Очевидец, цитиран от агенцията, каза, че полицията е разположила 15 свои служители и автомобил на улицата, на която живее Нобеловия лауреат и либерален опозиционен политик Мохамед ел Барадеи. Пресофисът му заяви, че той не е искал такава защита. Източници от силите за сигурност, също цитирани от Ройтерс, посочиха, че службите са поискали да се постави "постоянна охрана пред домовете на Мохамед ел Барадеи и Хамдин Сабахи" преди предстоящи протести утре.

Духовникът Махмуд Шаабан се появи по религиозен телевизионен канал и заяви, че лидерите на основната опозиционна коалиция в Египет щяха да получат смъртни присъди при шериата (законите на исляма). Той спомена конкретно Ел Барадеи и бившия кандидат-президент Хамдин Сабахи. Ел Барадеи, който е и бивш шеф на Международната агенция за атомна енергия, вдигна тревога заради призивите на проповедника.

Изказванията на Шаабан бяха осъдени от ислямисти и леви от целия политически спектър в Египет, включително от движението "Мюсюлмански братя", което доминира демократичните избори, откакто масови протести свалиха от власт президента Хосни Мубарак преди две години.

Министър-председателят Хишам Кандил заяви на страницата си във Фейсбук, че кабинетът търси законови начини, за да предприеме стъпки срещу "всички онези, които издават или разпространяват нареждания, подстрекаващи към насилие".

Вчерашното убийство на туниския политик и критик на ислямисткото правителство в Тунис Шокри Белаид бе осъдено от опозицията в Египет, където две години на политически хаос извадиха наяве разделението между ислямистите и техните светски противници, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 59 души загинаха при продължили повече от седмица улични протести в края на миналия месец заради смятаните от тях за опити от страна на египетския президент Мохамед Морси да монополизира властта, както и заради ширещото се усещане за политическа и икономическа тревога. Активисти призоваха за нови демонстрации утре.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?