Полският прокурор, опитал се да се самоубие, искал да разобличи корупцията в армията

Полският военен прокурор Миколай Пшибил, който в понеделник направи неуспешен опит за самоубийство с пистолета си, прекъсвайки пресконференция с журналисти, днес заяви от болницата, където е лекуван, че с акта си е искал да разобличи "сериозната корупция” при договорите за покупката на военно оборудване, предадоха информационните агенции.

В понеделник прокурор Миколай Пшибил извърши опит за самоубийство в почивка по време на пресконференция в Познан, на която той отправи критики за корупцията и "организираните икономически престъпления”, допускани в армията. Той се защити за  подслушванията на журналисти, работещи по разследването на катастрофата със самолета на президента Лех Качински близо до Смоленск, като обясни, че публикациите и версиите силно пречат на разследването. Според Пшибил външни сили плащали на медии, за да манипулират темата за смъртта на президента.

Днес Пшибил обяви, че срещу него са били отправяни заплахи, а неизвестни лица са се опитали да повредят колата му и са убили кучето му.

"Жестът ми беше предопределен от случите, по които работя, като един от най-тежките е свързан с финансовите въпроси във военната полиция”, посочи от болницата Пшибил.

Полковникът, който има репутацията на компетентен и безкомпромисен прокурор, твърди още, че са били платени 223 хиляди евро за убийството му.

Прокурорът посочи също, че опитът му за самоубийство е бил разобличителен акт към плановете за разпускане на военната прокуратура.

Пшибил разказа защо опитът за самоубийство не е успял. След като помолил журналистите да напуснат кабинета му, той се затворил в него, вдигнал пистолета и го насочил към главата си. Някой обаче натиснал дръжката на вратата, ръката му силно трепнала и куршумът пронизал бузата му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?