Поредни юридически хватки спират избора на нов ректор в Свищов

Съдебните саги могат да докарат висшето училище до безпрецедентна управленска криза

Поредни юридически хватки спират избора на нов ректор в Свищов

Поредни процедурни хватки от страна на старото ръководство на Стопанската академия в Свищов заплашват да блокират избора на нов ректор, насрочен за 10 ноември. На 2 ноември трябваше да се проведе Общо събрание, свързано с процедурата по избора и именно то се оспорва сега по съдебен път, което пък доведе до отлагане на планирания вот за нов ректор.

Заповедта на служебния ректор проф. Иван Върбанов за провеждането на събранието и неговия състав обаче е обжалвана от Теодора Димитрова, чийто нелегитимен избор за ректор през май тази година постави началото на безпрецедентна за висше училище управленска криза, намеса на министъра на образованието с назначаване на служебен ректор и последвала съдебна сага, в която всяка от страните обжалва всички актове на останалите.

Сега Димитрова обжалва заповедта на Върбанов за провеждане на Общо събрание с мотива, че не трябва да се допуска процедура за избор на нов ректор заради висящите съдебни дела по казуса с избора през май.

По нейната жалба състав на Административния съд във Велико Търново спира процедурата по провеждането на Общото събрание, но това решение ще бъде обжалвано от служебния ректор пред Върховния административен съд (ВАС).

Засега заседанието на Общото събрание е отложено до произнасянето на ВАС.

Ако изборът на нов ректор действително бъде спрян, Стопанската академия ще бъде докарана до тотално безвластие, тъй като шестмесечният мандат на служебния ректор проф. Иван Върбанов изтича на 10 декември.

Законът за висшето образование не предвижда възможност за удължаване на мандата му и висшето училище може да остане без легитимно ръководство.

За ректорския пост сега се борят двама кандидати - ръководителят на катедра "Финанси и кредит" проф. д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц. Иван Марчевски, който на изборите през май бе опонент на Димитрова, смятана за протеже на дългогодишния одиозен ректор на свищовската академия Величко Адамов.

И Захариев бе внесъл жалба в Административния съд във Велико Търново срещу състава и провеждането на Общото събрание, но неговата жалба бе отхвърлена.

Изборите през май бяха опорочени множество процедурни хватки, а Адамов и Димитрова в продължение на няколко дни отказваха да предадат управлението на назначения от образователния министър служебен ректор.

В крайна сметка той успя да встъпи в длъжност, а в последствие назначението му бе потвърдено и от Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България