Посланик Ерик Рубин: Никога не е имало натиск върху България да избере F-16

Офертата на САЩ ще отговори на българските нужди, каза дипломатът

Посланик Ерик Рубин, сн. БГНЕС

Никога не е имало натиск върху България да избере F-16, каза aмериканският посланик у нас Ерик Рубин.

В интервю за бТВ той посочи, че ”това е суверенно българско решение”.

”България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск", посочи дипломатът.

Той каза, че американската страна е готова да промени офертата си, за да отговаря на българските нужди.

"На първо място, както казах, сме готови да променим окончателното предложение за договор съгласно нуждите и изискванията на България, това включва и финансовата страна. Не мога да си позволя преди започване на преговорите да говоря по телевизията за това как може да изглежда окончателен договор. Но мога да кажа, че това ще бъде тема на преговори. Ще работим усърдно, за да постигнем споразумение с българската страна окончателно предложение за договор, което отговаря на нуждите и изискванията на България", добави той.

Българското правителство предпочете да води преговори със САЩ за F-16 Block 70, въпреки че първоначалната американска оферта не отговаряше на българските изисквания. За целта парламентът допусна "отклонения" от проекта. Американското предложение е с по-висока цена от доскорошния таван на проекта 1.8 млрд. лева с ДДС. Освен това американците трудно биха изпълнили условието първите самолети да бъдат доставени до две години след подписването на договора.

Решението на парламента бе остро критикувано от президента Румен Радев и БСП, резерви имаха и коалиционните партньори в управлението от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и "Атака".

“В крайна сметка това, което видяхме, бе гласуване в демократичния парламент, демократично избрания парламент на България, която е парламентарна република, със значително мнозинство за продължаване с преговори за F-16. Няма как да бъде по-прозрачно и демократично”, допълни посланикът.

Ерик Рубин отхвърли всички критики на основните конкуренти на американците за сделката - Швеция и компанията SAAB, които предлагат самолетите “Gripen”. 

“Причината да не го виждате да лети (F-16 Block 70) е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда, ще бъде завършена скоро. Това е най-доброто от своето поколение изтребители и въпросът ми би бил: ”Защо да не получи България най-доброто“, каза той.

”Не приемам и не мисля, че този самолет да е по-скъп от алтернативите. Истина е, че първоначалната цена ще бъде сравнително по-висока от тази за другите изтребители, които се предлагат, но тази цена включва всичко – обучение, поддръжка, инфраструктура, включва и отношения със САЩ занапред, които ще продължат с десетилетия”.

”Другите конкурентни изтребители в някои случаи дори нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго оборудване от САЩ на търговска база. В крайна сметка тези разходи може би ще бъдат по-високи от цената на F-16. Погрешно е да се съди по първоначалната цена, без да се вземат предвид всички тези фактори. Второто нещо, което бих казал в това отношение, е, че много се надяваме решението на парламента за започване на преговори да доведе до успешен договор и успешна продажба, защото вече твърде дълго България отлага закупуването на модерни изтребители”, добави той.

Според него България толкова дълго е отлагало проекта, че вече няма способността, която трябва да имат Военновъздушните сили.

”Тази държава има много достойна традиция като една от първите държави в света, която има Военновъздушни сили. Това е славна традиция във ВВС, която България трябва да опази, със способни, модерни и оперативно съвместими самолети. Не много, говорим само за 8 изтребителя. Никой не говори за мащабна флотилия. Но да имат способностите, необходими на България, за да се отбранява в света днес, за да участва в отбраната на региона заедно с други съюзници в НАТО. Следва да се отбележи също, че всяка друга държава-членка на НАТО в региона има F-16, така че България ще се присъедини към група държави, с които могат да летят заедно, да имат оперативна съвместимост, да правят съвместни обучения за поддръжка”, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?