Поставянето на "Бронзовата къща" в София най-сетне започна

Поставянето на "Бронзовата къща" в София най-сетне започна

Поставянето на инсталацията "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея на Георги Димитров в София започна в сряда. Тя трябваше да е символ на българското председателство, което приключва в края на юни, и на последващото австрийско председателство до края на годината.

Изграждането на "Бронзовата къща" започна с месеци закъснение и след преполовяването на българското европредседателство. Смислено обяснение за забавянето така и нямаше.

"Бронзовата къща" трябва да остане на мястото на мавзолея до края на годината. С нея общината иска и да провокира съвременни артисти да предлагат свои произведения, които да се поставят временно върху останките от взривената сграда, в която беше изложена мумията на Димитров. Местната власт има намерение да превърне мястото в пространство за съвременно изкуство на открито, а подземията под него - в галерия за съвременно изкуство.

Част от елементите за скулптурата на Пламен Деянофф - български художник, живеещ в Австрия, бяха доставени на площадката в Градската градина пред Народния театър в сряда. Издигането на къщата ще продължи няколко дни, а в четвъртък напредъкът по проекта ще бъде проверен от кмета Йорданка Фандъкова и австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Поставянето на инсталацията в центъра на София беше разрешено от Столичния общински съвет по предложение на Австрия. Първоначалното намерение беше "Бронзовата къща" да бъде поставена в началото на годината. След това срокът беше изместен за края на февруари, а последната информация беше, че частите за инсталацията пътуват от Австрия към София.

За поставянето на скулптурата, която е с размери 7 на 7 метра и височина 14 метра, площадката на мавзолея беше укрепена. За целта бяха отпуснати 100 000 лева от общинския бюджет, които освен за това пространство, трябваше да отидат и за укрепване на подземните галерии на мавзолея. Не е ясно каква част от сумата е била отделена само за площадката на "Бронзовата къща".

Инсталацията "Бронзовата къща" е дело на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Скулптурата-сграда е изработена от масивни бронзови елементи и според автора е вдъхновена от традиционната българска архитектура и специално от Хрельовата кула в Рилския манастир.

Изработката на скулптурата се финансира от Деянофф, Австрия плаща за транспорта, а Столичната община трябваше да осигури пари за фундамента на инсталацията, за охрана, осветление и застраховка.

Споделяне

Още по темата

Още от България