Природозащитници предупреждават

Предложеният нов лифт в Банско ще позволи строеж на още хотели

Добрев даде рамо на разширението на курорта, който се задушавал, а Караджова обясни, че ще пази природата

Сн. БГНЕС

Предлаганите от община Банско промени в плана за управление на Национален парк “Пирин“, които да позволят изграждането на втори кабинков лифт, всъщност ще позволят изграждането на още хотели в курорта, което ще застраши бизнеса на всички, които не са близки до концесионера на ски съоръженията “Юлен“, ще доведе до изсичане на гори и ще узакони незаконни писти в селището. За това предупредиха в петък от коалицията от екоорганизации “За да остане природа в България“ по време на дискусия, на която бяха поканени и представители на държавата и община Банско, за да не намери начин за развитие на курорта и опазване на природата.

 

Вместо да отидат на този форум, министрите на околната среда Нона Караджова, на икономиката Делян Добрев, на спорта Свилен Нейков и зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев предпочетоха да участват в паралелна дискусия, организирана от кмета на Банско Георги Икономов в читалището на курорта, където дадоха силно рамо на проекта за разширение на ски зоната. Делян Добрев обясни, че в момента курортът се задушавал и без конкретни действия туристите в него щели да започнат да намаляват. Свилен Нейков също подкрепи развитието на курорта заради провежданите там ски слаломи и състезания, а екоминистърът Нона Караджова обясни, че ще гарантира опазването на природата в парка .

 

Преди около месец кметът Икономов внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за промяна на плана за управление на парк “Пирин“ и да се коригира зоната за туризъм в парка, която сега обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище. Община Банско иска също така да отпадне забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка. Властта от своя страна заяви, че ще разгледа максимално бързо заявлението и 19 февруари бе насрочено заседание на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството, който да одобри или отхвърли предложенията.

 

Ако ВЕЕС одобри исканията, то промяната на плана на управление на парк "Пирин" трябва да бъде приета и от Министерския съвет, а след това конкретните инвестиционни намерения за разширяване на ски зоните да бъдат подложени на екооценка и Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) , включително и Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната "Пирин”. Това от своя страна налага публично обсъждане на проектите за нови ски писти и лифтове.

 

Според “За да остане природа в България“ исканите промени в управлението на “Национален парк “Пирин“ всъщност премахват забраната за всякакво строителство върху 65% от защитената територия. Ще могат да се изграждат не само лифтове и писти, но и хотели. Това ще застраши бизнеса на всички хотели, които не са близки до концесионера “Юлен“ АД. Ще увеличи замърсяването на питейните води и ще узакони незаконното строителство в последните години, смятат природозащитниците.

 

Те припомниха, че и досега “Юлен“ и община Банско не са наказани за стари нарушения като разполагане на ски писти върху 650 дка държавна земя над разрешеното по концесионен договор, надвишаване на легловата база в курорта над одобреното в плана на ски зоната и др. В същото време ако бъдат одобрени предложенията на общината на новия ски лифт ще се узаконят незаконните писти.

 

Исканията на община Банско за изграждане на нови писти, водохващания за изкуствен сняг, ски лифтове и влекове и допускането включително на строителства на хотели, нарушават разпоредбите на Закона за защитените територии, посочиха от екокоалицията. Нейните представилети изразиха недоволството си от това, че екоминистерството много бърза е придвижило за разглеждане предложенията на община Банско за промяна в плана на управление на парка, докато внесени от Асоциацията на парковете в България корекции не се разглеждат. Това задълбочава съмненията за конфликт на интереси, заявяват природозащитниците.

 

На дискусията в София все пак имаше представители на екоминистерството, които единствено посочиха, че в момента разглеждали резултатите от възложения социално-икономически анализ на ски зона Банско, след като бе установено, че ски пистите надхвърлят концесионната площ, записана в сключения през декември 2001 г. договор. Според Цветелина Иванова, държавен експерт от ековедомството, може да се разгледат и основанията за прекратяване на концесионния договор, на базата на установените нарушения.

 

Ясно е на всички, че този курорт отдавна е надминал капацитета на съоръженията, несъмнено курортът се задушава и ако не бъдат предприети действия в най-скоро време, все по-малко туристи ще идват тук, заяви в Банско министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него било възможно, без да се пренебрегва законодателството в сферата на опазване на околната среда, да се предприемат необходимите стъпки, за да може Банско да се развива като курорт на световно равнище, в какъвто се превърна в последните години,

 

Караджова пък заяви, че като министър на околната среда и водите гарантира, че ще бъде спазено стриктно екологичното законодателство на страната за това, което се прави и планира да се прави на територията на Националния парк "Пирин". Тя допълни, че неотдавнашна мисия на ЮНЕСКО е дала изключително висока оценка за състоянието и опазването на парка. Ако се развиват дейности в рамките на очертаната ски зона, която е извън обекта на световното природно наследство, то стриктно трябва да се спазват националното и европейското законодателство по "НАТУРА 2000“, каза Караджова

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?