Въпреки протестите на природозащитниците

Проектът за втори лифт в Банско върви към окончателно одобрение

Проектът за втори лифт в Банско върви към окончателно одобрение

Проектът за строеж на втори кабинков лифт в ски курорта Банско направи още една крачка към реализацията си, след като екоминистърът Юлиан Попов съобщи, че ще продължи процедурата по приемането на предложените от община Банско промени в плана за управление на Националния парк “Пирин“. В сряда Попов се срещна с природозащитници, които са против новата въжена линия, и с концесионера на ски съоръженията в курорта – дружеството “Юлен“.

 

Попов заяви на срещата, че ще изпрати за съгласуване с останалите ведомства взетото в началото на март решение на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на околната среда, което даде зелена светлина на проекта. Тогавашният зам.-министър на околната среда и водите Евдокия Манева обясни, че исканията на община Банско не са ски строеж, а за изготвяне на план за такъв, който да бъде одобрен след нова екооценка и обществено обсъждане.

 

Съгласуването на решението на ВЕЕС с другите министерства е последната стъпка преди одобряването от Министерския съвет на намерението на концесионера и общината за нов лифт. А само преди двадесетина дни Юлиан Попов заяви, че проектът за втора кабинкова линия в Банско се замразява до изясняване на ситуацията. Тогава екоминистърът заяви, че ще реши дали да внесе за одобрение от кабинета промяната на плана за управление на Национален парк “Пирин” едва след провеждането на “информиран дебат” със всички заинтересованите страни по въпроса

 

Против разширяването на ски зоната са представителите на коалицията от екоорганизации “За да остане природа в България“. Природозащитниците настояват Юлиан Попов да отмени одобреното от предшественичката му Нона Караджова решение на ВЕЕС. “Явно обаче той не смята да се съобрази с нашите искания, след като е придвижил процедурата към Министерския съвет“, коментира пред Mediapool представителят на коалицията Тома Белев.

 

По думите му решението на ВЕЕС е незаконосъобразно, тъй като не са правени екооценка на намеренията на концесионера да строи нов лифт, както и за съвместимост на НАТУРА-2000. Според него, ако кабинетът одобри промяната в плана за управление на парк “Пирин“ това ще доведе до три нови наказателни процедури от Европейската комисия заради нарушения на екологичните изисквания.

 

От ековедомството обаче твърдят, че все още няма конкретно предложение за строеж и такова може да бъде направено, едва след като се обсъдят промените за плана за управление на “Пирин“, те бъдат обсъдени и приети от Министерския съвет. От МОСВ посочват, че сегашното решение на ВЕЕС не се разрешава строителство на територията на Национален парк “Пирин“ и съветът е отхвърлил исканията на общината за разширяване на спортните съоръжения в територии от парка, извън границите на сега съществуващата ски зона.

 

От коалиция “За да остане природа в България“ изразиха недоволството си от проведената среща и коментираха, че им е бил показан правен анализ от две страници и половина на екоминистерството и външни консултантски юридически фирми, който преповтаря становището на концесионера за твърдени неясноти в концесионния договор.

 

“Разочароващо е, че след две години спорове и заплащането на външни консултанти се оказва, че основният проблем - колко ползва “Юлен“ от територията на парка, не е дискутиран“, посочват в своя позиция природозащитниците.

 

Според тях концесионният договор с “Юлен“ пределно ясно поставя ограничение на площта на разрешеното строителство до 99.55 хектара. Има териториално-устройствен план на ски зона Банско от 2001 г., разработен от концесионера, по който единствено е допустимо строителство в Национален парк “Пирин“, посочват от организацията. Договорът е подписан от “Юлен“ и от екоминистерството още през 2001 г. с ясна воля. Същите тези хора, които са го изготвили, днес присъстваха и твърдяха, че има неясноти и въпреки това са разрешавали и разрешават ново строителство в Национален парк “Пирин“, допълват от екокоалицията.

 

Тома Белев посочи, че ако кабинетът одобри промените в управлението на парка, решението ще бъде обжалвано пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?