Преговори по руските газови доставки до октомври

Преговори по руските газови доставки до октомври

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е изпратил писмо до руската "Газпром" с покана за среща до края на септември, на която да започнат преговорите за промяна на условията по договори за доставка по силата на антимонополното споразумение с Брюксел за избягване на многомилиардна глоба заради злоупотреба в монопол в Източна Европа. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР в сряда.

По думите му това ще доведе до по-добри условия за страната ни по договора за доставка на синьо гориво.

Споразумението между ЕК и руския газов монополист от май 2018 г. дава право на всички засегнати от налаганите по-високи цени заради господстващото положение на "Газпром" да започнат предоговаряне на условията за доставките си и да търсят по-ниски цени на суровината.

"След като в официалния вестник на Европейския съюз беше публикувано решението на Европейската комисия по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици, тоест срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението - това са 8 страни от Централна и Източна Европа, включително и България. По информация, която официално ни беше подадена от Европейската комисия, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром", коментира Иван Иванов.

Сегашният договор между "Булгаргаз" и "Газпром" бе подписан през ноември 2012 г. Срокът му е десет години, с възможност на шестата, което се пада точно тази есен, да се може да се преговаря отново за цената и количествата. Идеята на България тогава беше да намали вноса на руски газ у нас за сметка на собствен добив и доставки през газовата връзка с Гърция, чийто строеж обаче все още не е започнал, но плановете са тръбата да се въведе в експлоатация до края на 2020 г.

Предстои да се види какъв ще е ефектът от предоговарянето на условията по контракта, за който от "Булгаргаз" твърдят, че в момента осигурява за страната ни най-ниските газови цени в Европа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес